Telekom 5G Technológia

Minden az 5G technológia előnyeiről, hátrányairól, amit tudni akartál, de nem merted megkérdezni! NAGYON RÖVIDEN! TÉNYLEG!

Mi az 5G?

Az elmúlt években, és pláne 2019-ben egyre többször találkozhattunk az “5G” kifejezéssel. Ez a fogalom, az ötödik generációs mobilhálózat technológia rövidítése, ami logikusan a jelenleg elterjedt, és 2010-ben színre lépő 4G utóda.

Hogy működik?

A működési elv ugyanaz, mint a korábbi szabványok esetében, tehát a vezeték nélküli adatátvitelre továbbra is rádiófrekvenciákat használnak. Azonban más hullámhosszon mint korábban, más típusú jeltovábbító és jelfeldolgozó eszközökkel. Ezért nem lehet egy csettintésre átállítani a korábbi 4G hálózatokat, illetve az elektronikai berendezéseket, hanem mindenből újat kell gyártani, amely már képes kezelni ezt a technológiát.

Mitől lesz valami 5G?

Az 5G elnevezés jó néhány technológiai szabály halmazát takarja, ami például érinti a mobilhálózatok működését, a használható rádiófrekvenciákat, a jeleket, és hogy azokat hogyan kezeljék a kompatibilis eszközök. Tehát ha valamin rajta van az “5G matrica”, legyen az egy hálózati eszköz, okostelefon, tv vagy idővel csilliárdnyi kütyü, az azt jelenti, hogy az adott termék 5G kompatibilis.

5g World kisokos

Jó lesz nekünk?

Naná! A 5G technológia egy csomó előnyt kínál! Nagyobb sebességet, jobb válaszidőt, és több “ügyfél” egyidejű kiszolgálását, mint korábban. Egy teljesen új világ nyílik ki az emberiség előtt az 5G-nek köszönhetően, de ez nem újdonság és nem is túlzás. Így volt ez minden egyes új mobil technológia megjelenésénél.

Drága?

Igen! Az 5G hálózatok kiépítésének és a kompatibilis eszközök kifejlesztésének brutális költségei vannak. Nem véletlenül dolgoznak a nagy piaci szereplők évek óta a technológia bevezetésén.

Mikor terjed el?

2019-ben már megtették az első lépéséket, és 2020 az áttörés éve lesz! Idén az 5G tarolni fog, aztán az elkövetkező néhány évben szépen bekebelezi az egész világot. 2023-ban már röhögni fogunk az elavult 4G-n, és el se fogjuk tudni képzelni, hogy hogyan élhettünk ilyen kőkorszaki körülmények között.

Káros?

Jelenlegi ismereteink szerint: NEM!