Az Apple fejese úgy nyilatkozott az iPhone 5G-ről, hogy bár beszélt róla, de nem mondott semmi konkrétumot. 

Ahogy minden cégnél szokás, időről-időre visszatekintenek az elmúlt időszak pénzügyi adataira. Ezt tette Tim Cook is, az Apple vezérigazgatója, megemlítve, hogy a növekedés folyamatos, különös tekintettel az iPhone 11-re. Természetesen felmerült a kérdés az 5G-vel kapcsolatban is, amire Tim Cook úgy válaszolt, hogy egy csipetnyi konkrétumot sem mondott. Mondókájából az derült ki, hogy az Apple még nem kíván felpattanni az 5G-szerelvényre, legalábbis ami a jelenlegi modellek ilyesfajta bővítését jelenti. Ám ez messze nem jelenti azt, hogy esetleg az iPhone 12 majd nem bír 5G-képességgel. Vagy legalább ne lenne egy olyan kivitele, ami tudja. A felemás válasz oka leginkább az, hogy Cook szerint éppen eléggé szalad a szekér így is, tehát a cégnek nem szükséges egy ilyesfajta prémium telefonnal tovább ösztönözni a vásárlásokat. Továbbá szerinte az 5G hálózat még eléggé foghíjas, kiforratlan, ráadásul drága ahhoz, hogy csak úgy szórakozgassunk rajta szörfözve.

Tiszteletem az 5G iránt, de azt gondolom, még nagyon az elején vagyunk annak, hogy globális alapon kezeljük az ilyen jellegű piacra lépést…

fogalmazott az Apple vezére. És a helyzet az, hogy teljesen igaza is van, hiszen még csupán egy maroknyi maroktelefon képes csatlakozni ezekhez a hálózatokhoz, melyek különböző frekvenciákon és technológiai beállításokkal működnek. Emiatt a szolgáltatók is erősen korlátozott készletből válogathatnak, ami azt vonja magával, hogy az ügyfelek számára még nem adott az egyes készülékek és csomagok összehasonlítási lehetősége.

Az iPhone 11 tripla kamerája, Kép: Apple

Összefoglalva Tim Cook monológját, nem szeretett volna elhamarkodottan nyilatkozni, de tekintve az 5G fejlődésének gyorsaságát, a júniusi WWDC-n már biztosan más hangnemben fog válaszolni egy hasonló kérdésre. Csakhogy elég rizikós dolog várakozó álláspontra helyezni, hiszen például Kínában – ahol az utolsó negyedév iPhone 11 értékesítése rekordot hozott – az Androidos gyártók már most olcsó 5G-s telefonokkal készülnek. Így pedig, ha az iPhone 5G csupán 2021-ben jelenik meg, komoly lépéshátrányba kerülhet. Arról nem is beszélve, hogy a Samsung Galaxy S20, ami már 5G-képes, február 11-én jelenik meg. Igaz, nem lesz olcsó, de az iPhone sem az. Csakhogy van egy érdekessége a dolognak, mégpedig az, hogy éppen nemrégiben röppent fel a hír, miszerint gőzerővel készül az iPhone 5G. Így legyünk okosak!

Címkép: Biography