Az USA már jó ideje nyomasztotta az Egyesült Királyságot, hogy zsuppolják ki a Huawei-t, és ne engedjék, hogy a kínai cég bedugja az orrát a vadiúj 5G infrastruktúrával kapcsolatos fejlesztési és hálózatépítési bizniszbe.


De, Boris Johnson tartotta magát, és jóváhagyott egy olyan előerjesztést, ami engedélyezi a kínai gigakonszernnek, hogy részt vegyen az ilyen tevékenységekben. Igaz nem kapnak teljes szabadságot, hiszen bizonyos hálózati eszközöknek csak 35 százalékát szállíthatják, valamint a kényes területekről (katonai támaszpontok környéke stb.) is kitiltják őket, de hát ez is több, mint a semmi. Sokkal. Az USA persze berágott, továbbra is győzködi a brit döntéshozókat, hogy ne engedjék a kínaiakat az 5G kondér közelébe. A Huawei pedig tapsol, idézzük is Victor Zhang urat, a konszern alelnökét:

“„A Huaweit megnyugtatja az Egyesült Királyság kormányának jóváhagyása, melynek értelmében ügyfeleinkkel közösen tovább folytathatjuk az 5G hálózat kiépítését. Ez a döntés egy sokkal fejlettebb, biztonságosabb és költséghatékonyabb telekommunikációs infrastruktúrát eredményez majd, amely megfelel a jövő követelményeinek. Mindez lehetőséget ad az Egyesült Királyság számára, hogy a világ vezető technológiáihoz férjen hozzá, továbbá biztosítja a piaci versenyt.

Több mint 15 éve szállítunk csúcstechnológiákat az Egyesült Királyságban működő telekommunikációs szolgáltatóknak. Erre az erős múltra építkezve tovább támogatjuk partnereinket az 5G-hálózati beruházásaikban, ami elősegíti a gazdasági növekedést és segíti az Egyesült Királyságot abban, hogy megőrizze nemzetközi versenyképességét.

Álláspontunk szerint a sokszínű beszállítói piac és a tisztességes verseny elengedhetetlenek a hálózat biztonságához és az innovációhoz, valamint ahhoz, hogy a vásárlók továbbra is a lehető legjobb minőségű technológiákhoz férhessenek hozzá.”