5G ellenes koronavírus

Nem most kezdtek el gyűlni a viharfelhők az MWC 2020 felett, és végül tényleg az lett a vége, hogy elmarad a seregszemle.

Már egy hete lehetett tudni, hogy az MWC 2020 megrendezésébe is beleszólhat a járvány, ám ami korábban csak egy negatív opció volt, mostanra ténylegesen testet öltött. A GSMA (GSM Association) közölte, hogy a világ egyik legnagyobb mobilos eseménye elmarad, köszönhetően a koronavírusnak. John Hoffman, a rendezvény CEO-ja közölte, ilyen körülmények között “lehetetlen” megtartani az MWC 2020-at. A helyszín egyébként Barcelona lett volna, február 24-27 között. A sajtóközleményben a GSMA úgy fogalmazott, hogy az utazási és egyéb körülményeket is érintő veszélyhelyzet, valamint a fogadó ország biztonságos és egészséges környezetének tiszteletben tartása végett született meg a döntés. A GSMA, és Barcelona azonban nem adja fel, és készülnek az MWC 2021-re, illetve együttérzésüket fejezik ki Kína, és minden más érintett terület felé.

Az idei rendezvénynek Barcelona adott volna otthont. Kép: Walkerssk – Pixabay

Időközben a koronavírus több mint 42.000 embert fertőzött meg, a halálos áldozatok száma pedig meghaladja az ezret. A legtöbb fertőzésről és halálesetről Wuhanban és a környező Hubei tartományban jegyzik, de legalább 25 ország érintett még Kínán felül. A GSMA a rendezvény előtt igyekezett enyhíteni a feszültséget, és számos megelőző intézkedést tettek, sőt, azt is kérték az MWC 2020 látogatóitól, hogy ne fogjanak kezet egymással, illetve kitiltották a Kínából érkezőket. Ám mindez kevés volt, és a legnagyobb gyártók is folyamatosan jelezték távolmaradásukat. Az LG és a ZTE a hónap elején közölte, hogy kihagyja, ahogy kicsit később az Ericsson, az Nvidia, az Intel, a Vivo, a Sony, az Amazon és az NTT Docomo is hasonlóan tett. Végül a Cisco, a Nokia, a BT, valamint a HMD is lemondta a részvéltelt, így igazából tényleg nem sok értelme lett volna megnyitni a kapukat.

Címkép: freakwave – Pixabay