Telekom 5G Technológia

Amikor a mobilipar az 5G-ről beszél, általában a kapacitásnövekedésről, és a villámgyors sebességekről hallunk. Ám érdemes a költségekre is gondolni.

A bevezetőben említett 5G előnyöknek az eléréséhez több makrocellás helyre és kicsi cellára van szükség, ami nem jelent mást, mint megnövekedett energiaigényt és költségeket a szolgáltatók számára. Chris Antlitz, a Technology Business Research fő elemzője elmondta, hogy az energiaköltségekről nem sokan beszélnek, holott fontos lenne. Véleménye szerint az aktív antennák a hatalmas MIMO dobozban sokkal több energiát igényelnek, mint a hagyományos eNodeB.

Ezt arra alapozza, hogy az 5G közel kétszer annyi energiát fogyaszt, mint a 4G megoldások. Utóbbi ugyanis egy háromszektoros, 12 antennás táplálásnál 6 kilowattot használ, míg a hatalmas MIMO technológiát alkalmazó 5G cellás hely 10 kilowatt energiát fogyaszt. Az üzemeltetők energiaköltségei eddig is mindig magasak voltak. A Nokia becslése szerint tavaly a mobilszolgáltatóknak több mint 78 milliárd dollárba került a  hozzáférési hálózatok energiaellátása.

Kép: Pixabay

Az is tudható, hogy a vezeték nélküli hálózatok energiaigénye évek óta növekedett, az 5G nélkül is. Egyes adatok szerint az elmúlt 20 évben a vezeték nélküli hálózatok energiaszükséglete tízszeresére nőtt. Ám az 5G kapcsán nem csupán a MIMO antennák okozzák a nagy teljesítményigényt, mivel sok üzemeltető mini adatközpontokat tervez használni a hálózatnál és a cellatornyokban, ami további energiaigénnyel jár.

A Nokia megkísérel segíteni az üzemeltetők energiaköltségeinek visszaszorításában, és azt mondta, hogy AirScale bázisállomásai 60% -kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint korábbi modelljei. Hasonlóképpen az Ericsson is ilyesmin van, mivel RAN számítási rendszereinek köszönhetően az üzemeltetők 15–35% -ot takaríthatnak meg az energiafogyasztáson. Ugyanakkor van egy másik aspektusa is az 5G fejlesztéseknek.

Míg a hatalmas MIMO site technológia drámaian megnöveli az energiaigényt, a megfelelő bitteljesítmény csökken. A webhelyek energiahatékonyabbak lesznek, ha olyan bitsebességet szállítanak, amely háromszor-tízszer nagyobb, mint 4G. Összességében tehát látható, hogy nyilvánvaló előnyei mellett a technológiának vannak árnyoldalai, és ezekkel mindenképpen foglalkozni kell. De mint eddig is, vélhetően megtalálják a megoldást minden olyasmire, ami jelenleg még fejtörést okoz.

Címkép: Pixabay