samsung 5G telefonok
Kép: Reuters

A Samsung és a Xilinx együttműködése nyomán az egész világ 5G-be borulhat, a lángoló tornyok barátságos fényénél. 

Attól függetlenül, hogy Európa több pontján is 5G tornyokat rongáltak meg a technológiától rettegő emberek, az élet nem áll meg. A Xilinx, az adaptív és intelligens számítástechnika egyik ismert cége bejelentette, hogy a Xilinx Versal adaptív számítási gyorsítási platformját a Samsung Electronics Co., Ltd. fogja használni az 5G világméretű kereskedelmi telepítéséhez. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a platform kellően rugalmas és méretezhető így a legkülönfélébb földrajzi területeken is egyaránt használható. Ezzel kapcsolatban a Samsung szerényen úgy fogalmazott, hogy egy új korszak nyílik, illetve a Xilinx révén a cég továbbra is vezető szerepet tölthet be a globális piacon.

Kép: Iters

A Versal ACAP – egy erősen integrált, többmagos, heterogén számítási platform, mely elvégezi a komplex, valós idejű jelfeldolgozást, ideértve a hálózati kapacitás növelésére használt kifinomult sugárzási technikákat is. Erre leginkább azért van szükség, mert az 5G-s előírások továbbra is kidolgozás alatt állnak, így mindenképpen szükséges egy adaptív rendszer. A technológiának jelentős számítási sűrűségre és fejlett, nagy sebességű csatlakoztathatóságra van szükség – on-chip és off-chip -, hogy megfeleljen az 5G alacsony késleltetési igényének. Ez az, amit a hagyományos technológiák nem igazán tudnak kielégíteni. Fontos a megfelelő számítási sűrűség, és a hozzá kapcsolódó alacsony fogyasztás. A mesterséges intelligencia, mely a Versal AI Core sorozat részét képezi, vektorprocesszor-sorozatból áll, ideálissá téve a szükséges matematikai funkciók végrehajtásához, amelyek nagy számítási sűrűséget, fejlett összekapcsolhatóságot, valamint telepítés utáni újraprogramozást tesznek lehetővé.

Az első Versal ACAP-eszközök már a korai hozzáférésű ügyfelek számára kerülnek szállításra, és várhatóan 2020 negyedik negyedévében lesznek elérhetők.

Címkép: Reuters

FORRÁSLightReading