mezőgazdaság 5g

Az 5G-re sokan úgy tekintenek, mint egy lehetőségre, amivel még gyorsabb lesz a net a telefonjukon – bár ez valóban így lesz, a 4G-hez képest eszeveszett, szabad szemmel jól észlelhető különbség nem lesz majd. Ez a technológia elsősorban ugyanis nem erre lett kitalálva, hanem arra, hogy a dolgok internete valóban működésbe léphessen, egy egészen más szinten megkönnyítve a mindennapjainkat.

Elsőként valószínűleg nem a mezőgazdaság jut az emberek eszébe, ha azon gondolkodnak, hogy hol hozhat majd áttörést az 5G – mi a Fruit Logistica kiállítás kapcsán írtunk erről egy részletesebb anyagot.

„Meglátni és permetezni”

Érdekes konkrét példákat találunk a mezőgazdasági felhasználásra a John Deere márka háza táján. A cég leginkább talán a traktorairól ismert, de rengeteg más gépet is gyárt önjáró permetezőktől kezdve a kifejezetten nehéz terepen bevethető erdészeti gépekig.

Lássuk tehát, hogy mégis milyen szerepe lehet az 5G-nek a szántóföldön! Ehhez 2017-be kell visszatekintenünk, amikoris a John Deere felvásárolta kaliforniai Blue River Technology-t, hogy megszerezze annak „see and spray” nevű fejlesztését – erre potom 305 millió dollárt költöttek annak idején. A technológia kamerákat használva alkalmaz mesterséges intelligenciát és gépi tanulást annak érdekében, hogy néhány másodperc alatt eldönthesse, hogy egy adott növényt támogatnia kell-e a fejlődésben (ezek természetesen műtrágyát kapnak), vagy éppen, hogy kiiktatnia a rendszerből (ekkor pedig azonnal repül rá a gyomirtó).

Annak érdekében, hogy az elképzelés valóban hatékonyan működhessen a gyakorlatban, és pár másodperc alatt megszülessen a jó döntés (amit aztán azonnali „akció” követ) olyan alacsony késleltetésre van szükség, amit jelen pillanatban az 5G technológia képes biztosítani.

AI a mezőgazdaság területén

A cég Intelligens Megoldások Csoportjának alelnöke, John Stone szerint a „see and spray” csak egyetlen érdekes, ám fontos elem azoknak a mesterséges intelligenciát és gépi tanulást használó fejlesztéseknek a sorában, amelyek az 5G elterjedésével megvalósulhatnak majd. Ezek pedig közel sem öncélú fejlesztések, sokkal inkább olyanok, amelyek valóban költséghatékonyabbá tehetik a termelők működését.

Konkrétan a „see and spray” gyakorlati alkalmazásával elérhető lenne, hogy minden egyes vetőmag és minden egyes csepp műtrágya, vagy épp gyomirtó felhasználása követhető legyen. Ezáltal jobban tervezhetők a költségek és a haszon, és a pazarlás is elkerülhető.

A hasonló mesterséges intelligenciát és gépi tanulást használó fejlesztések esetén – melyek mindegyikéhez nélkülözhetetlen az alacsony késleltetés – az adatok tárolása a felhőben történne. Éppen ezért a traktorok (illetve bármilyen egyéb gép) esetén nem lenne szükség az adattárolást biztosító fedélzeti egységre, ami olcsóbb, mégis hatékony gépeket eredményez.