kína
3D Animation Production - Pixabay

Miközben a legtöbben még a koronavírustól szenvednek, és azt sem feltétlen tudják, mi is igazán az 5G, Kína már a következő militáns lépésén gondolkodik. 

Még az 5G is csak gyerekcipőben jár, de Kína már azt fontolgatja, hogy mi legyen a 6G-vel. Igaz, ezzel nem a lakosságot szolgálja ki, illetve nem őket figyeli meg, hanem a hadsereg irányába mozdul. Brit lapértesülés szerint a kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium közel nulla késleltetésű, 6G-s hálózaton dolgozik, melyet a katonaság használna, és csak később vezetnék be a lakossági kommunikációba. Ez derül ki egy korábbi, a Népi Felszabadító Hadsereg Nemzetvédelmi Hírei által közölt cikkben, melynek az volt a címe, hogy “Ha a 6G-t a jövő csataterén kellene használni”.

A kínai hadsereg egy része menetel – Kép: CFR

Eszerint ha a 6G technológiát bevezetik a katonaságnál, akkor egyértelmű változás lesz tapasztalható a gyakorlatokban és úgy önmagában a hadviselésben, harctéri kommunikációban is. A 6G fokozatos katonai alkalmazásának előmozdítása lehet a kínai fegyveres erők egyik fő célja, hogy alkalmazkodjanak a jövőbeli változásokhoz. Fontos információ lehet, hogy a 6G nagyságrendekkel gyorsabb, mint az 5G, ami amúgy kenterbe veri a 4G/LTE hálózatokat. Természetesen Kína sem egyik napról a másikra fog 6G-re váltani, hiszen még az 5G-s lehetőségek sincsenek kellően kihasználva. Kérdés inkább az, hogyha az 5G már a mindennapok részévé válik, a 6G-t milyen gyorsan fogják katonai felhasználásra bevezetni. Szakértők szerint ha ez úgy történik meg, hogy az Egyesült Államokban még nincs alkalmazásban, akkor a kínai hadsereg komoly lépéselőnyre tesz szert.

Címkép: 3D Animation Production – Pixabay