5G egészségügy - a Samsung Medical Centerben
Kép: KT Corporation

Az 5G technológia gyakorlatilag az élet minden területén változást ígér. A mezőgazdasági felhasználás mellett az egyik másik hatalmas nyertes az egészségügy, vele együtt pedig a betegek lehetnek. Számos lista született már arról, hogy pontosan milyen részterületek profitálhatnak a technológia fejlődéséből, lássuk hát, hogy mire számíthat az egészségügy az 5G elterjedésével!

Mielőtt belevágunk: igen, vannak ezek között olyanok, ahol első pillantásra azt gondolhatnánk, hogy a már meglévő hálózatok is elég gyorsak és megbízhatók, nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezeknek is megvannak a maguk korlátai, miközben az adatok mennyisége egyre nő, és vannak olyan alkalmazási területek is, ahol valóban egy szempillantáson múlhat minden.

Nagyméretű fájlok és egyéb adatok továbbítása

Rögtön egy tipikusan olyan elem, amire az előbb utaltunk. Mert mégis ki gondolná, hogy a 21. században gondot okoz egy MRI, vagy egy PET CT kép átküldése a világ bármely pontjára? Valószínűleg senki, a téma mégis rendre visszatér, ráadásul nem eldugott kis kórházak problémájaként, hanem például a texasi Austin Cancer Center esetén is. Az intézmény CIO-jától egészen konkrétan olyan idézetet közöltek, amiben arról beszél, hogy régebben a munkaidő után kellett elküldeniük az ilyen képeket, hogy azok biztosan célba érjenek, mert amúgy túlságosan leterhelt volt a hálózat.

Szintén ide kapcsolódó érdekes infómorzsa, hogy egyetlen beteg akár többszáz GB-nyi adatot generálhat egyetlen nap leforgása alatt, ha pedig innen nézzük a kérdést, akkor már nem is tűnik olyan furcsának, hogy annak logisztikája, hogy ezek közül minden a megfelelő helyen kössön ki a lehető leggyorsabban, valóban igényli az 5G sebességét…

A telemedicina további fejlődése

Az nem kérdés, hogy minél rosszabbul van valaki, annál nehezebbre esik megmozdulni, és elmenni orvoshoz. Most pedig képzeljük ezt el olyan vidéki régiókban, ahol az említett orvos nem két háztömbnyire, hanem adott esetben hosszú autóútnyira van. A jó minőségű, real-time videóhívások és konzultációk megspórolhatják ezt az utazást, de a telemedicina ennél jelentősen tovább mutat.

Képzeljük el, hogy közülük néhányan egy kontinenssel arrébbról vesznek részt a folyamatban…

Méghozzá a „tele-jelenlét” vagy akár a „tele-sebészet” irányába. Az első esetben a távol lévő szakember élőben követhet egy sebészeti beavatkozást, és segítheti tanácsokkal a műtétet végző kollégáját. A tele-sebészet esetén azonban konkrétan arról beszélünk, hogy a világ egy teljesen másik pontjáról végzi valaki a műtétet. Itt pedig egyértelműen megjelenik a 4G technológia gyengesége, hiszen ennél a késedelem akár 2 másodperc is lehet, azt pedig nem nagyon kell magyarázni, hogy ez egy sebészeti beavatkozás közben nagyon hosszú időnek számít. Az 5G esetén a látencia jelentősen, akár 2 ezredmásodpercre is csökkenthető, amivel lehetővé válik az előbb említett megoldás.

A diagnosztika is gyorsulhat

Koreában a Samsung Medical Center (SMC) és a KT (a legnagyobb koreai telkócég) fogtak össze annak érdekében, hogy előremozdítsák az okoskórházak fejlesztését – amelyek egyértelműen az 5G technológiára fognak épülni. A KT tehát egy olyan 5G hálózatot épített ki az SMC területén, amely lehetővé teszi a digitális patológiai vizsgálatot. Ami eddig úgy zajlott, hogy a műtét közben begyűjtött szövetmintát átküldték egy másik helyiségbe, ahol a patológus nekiállhatott a vizsgálatnak. Egy nagyjából 20 perces folyamatról van szó, amivel az orvosok pontos képet kaphatnak a beteg állapotáról. Ez rövidülhet le jelentősen az 5G hálózat előnyeit kihasználva.

Amikor a doki az okosórába költözik

Az, hogy a személyi edzőnket akár az okosóránkban és a telefonunkban is megtalálhatjuk, nem igazán újdonság, hiszen egy rakás alkalmazás készült kifejezetten abból a célból, hogy az önálló, mégis hatékony edzésben támogassa a felhasználókat. Egyre többen gondolják viszont azt, hogy a viselhető okoseszközök elsődleges haszna hosszú távon nem az otthoni edzések nyomonkövetése lesz, hanem jelentős szerephez juthatnak abban, hogy az orvosok távolról kaphassanak információkat a betegeik állapotáról.

Kép: Honor

A kvázi “távfelügyelet” által személyre szabottabb megoldások születhetnek, amelyeknek a megelőzésben is hatékony szerepük lehet, ennek széleskörű elterjedése azonban elképzelhetetlen az 5G által biztosított stabil kapcsolat nélkül. Mindemellett persze arról se feledkezzünk meg, hogy a viselhető eszközöktől kapott visszajelzéseknek köszönhetően azok használói jellemzően tudatosabbá válnak a saját egészégükkel kapcsolatban, ami szintén a megelőzés hatékony eszköze.

AR és VR a hospice ellátásban

A rákos megbetegedések végstádiuma minden érintett számára nehéz időszak. Az AT&T és a VITAS Healthcare együttműködése a virtuális és a kiterjesztett valóság ezen területen történő alkalmazását vizsgálja.

A különféle nyugtató és figyelmet elterelő tartalmak alkalmazásával csökkenthető a fájdalom, ezáltal pedig a fájdalomcsillapítók iránti igény. Ez azért fontos szempont, mert minél kevesebb ilyen készítményt kap a beteg, annál aktívabb maradhat. A meditációs, relaxációs tartalmak segítségével pedig csökkenthető a szorongás, a légszomj, és így jobb közérzetet lehet biztosítani a betegek számára.

A mesterséges intelligencia erről a listáról sem hiányozhat

Hiszen egyre több módon próbálják kihasználni ezt az irányt az egészségügyben is. Az MI segíthet a betegre szabott, lehető legjobb kezelési terv kialakításától kezdve egészen odáig, hogy a segítségével akár azt is tudni lehessen, hogy mely betegeknél fordulhatnak elő későbbi komplikációk. Az ilyen információk alapján pedig már idejekorán be lehet avatkozni, akár egy előrehozott vizsgálat segítségével.

Természetesen most is rengeteg adatról beszélünk, vagyis ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás igazán tündökölni tudjon ezen a területen, elengedhetetlen az a megbízhatóság, sévszélesség és alacsony késleltetés, amit – nem meglepő módon – az 5G technológia hozhat a képletbe.

Források:
https://www.rcrwireless.com/20200204/5g/4-ways-5g-is-transforming-medical-field

https://www.business.att.com/learn/updates/how-5g-will-transform-the-healthcare-industry.html

https://corp.kt.com/eng/html/promote/news/report_detail.html?datNo=15428