Csak aki egy kerékpárbelsőben él, az nem látja, hogy a járvány a legtöbb iparágban berántotta a kéziféket a termelést illetően, és így van ez az 5G esetében is. 

A mobil-és hálózatszolgáltatók, valamint az elemzők is arra figyelmeztetnek, hogy a járvány erőteljesen késleltetheti az 5G világméretű terjedését. Mindez a negyedéves pénzügyi jelentésekből derült ki, melyben többek között azt is felvázolták a cégek, hogy a jelenlegi válság milyen hatással lehet rájuk. Ugyanakkor még a legnagyobb iparági szereplők sem tudnak semmi biztosat mondani azzal kapcsolatban, hogy június után mi lesz, de az már most látszik, hogy az Egyesült Államok előrébb tart, mint Európa, Kína pedig szinte tartja a megfelelő tempót.

Az 5G érkezik

A COVID-19 világjárvány 5G-re gyakorolt ​​hatása nem új, hiszen korábban a Huawei is figyelmeztetett, hogy az 5G márciusi európai bevezetése minden bizonnyal késni fog”, bár azt állította, hogy az Egyesült Királyságban a hatás nem lesz jelentős. Látható az is, hogy az 5G aukciók számos európai országban tolódnak, köztük Portugáliában, Ausztriában, Spanyolországban, Franciaországban és a Cseh Köztársaságban. Az olyan nagy cégek, mint a Samsung is arra hívta fel a figyelmet, hogy késés várható, de a Nokia, a Huawei és az Ericsson is ugyanezt kommunikálja. Összességében elmondható, hogy a járvány hatása teljességében még mindig nem ismert, és nem tudni azt sem, mikor folytatódhat teljes erővel a fizikai infrastruktúra kiépítése.