Okosabb épületek jöhetnek
Kép: Pixabay

Rengeteg olyan területről volt már szó, amiket teljesen átalakíthat (esetleg felforgathat) az 5G elterjedése: az autóipar és a mezőgazdaság mellett az oktatás és az egészségügy is ezek közé tartozik. Most arra mutatunk néhány elképzelést, hogy milyen módon alakulhat át az ingatlanfejlesztés az ötödik generációs mobilhálózat hatására – jön az okos épületek kora!

A Hong Kong Telecom, a Huawei és a GSA (Global mobile Suppliers Association) összefogásának eredményeként elkészült, elsődlegesen az 5G beltéri alkalmazási lehetőségeit vizsgáló kiadványt a 2019-es Global Mobile Broadband Forum-on mutatták be. Négy területre – stadionok, kórházak, közlekedési csomópontok és kereskedelmi ingatlanok – fókuszálva konkrét esettanulmányokon keresztül mutatja be, hogy az 5G milyen fejlődési potenciált jelent a számukra (spoiler: elég komolyat). A teljes anyag ebbe amúgy olyan részletességig belemegy, hogy azt is sorra veszi, hogy az egyes épületek különböző részein pontosan milyen szolgáltatásokkal lehet számolni, és ennek milyen rendszerkövetelményei vannak, szóval aki ezekre a részletekre is kíváncsi, annak mindenképp érdekes olvasmány lehet.

Csökkenő biztonsági kockázatok

A kereskedelmi ingatlanok között sok olyan épületet találunk, ahol jelenleg recepció működik, emellett a különböző futárszolgáltatások munkatársai is ki-be járkálnak. A portaszolgálat sokszor nem túl hatékony, a futárokra pedig akár biztonsági kockázatként is tekinthetünk. Az 5G által biztosított konnektivitással a kézbesítési feladatokat fejlett helymeghatározó rendszerrel rendelkező robotok vehetik majd át, akár házon belüli, akár kívülről érkező csomagról van szó.

Ez a megoldás persze nem csak a különféle irodaépületekben lesz alkalmazható, hanem akár a hotelek esetén is, de a szolgálati robotok akár a bevásárlóközpontokban is alkalmazhatók – bár itt nyilván nem merülnek fel biztonsági kérdések, hiszen olyan helyekről beszélünk, amiknek épp az a lényege, hogy mindenki ki-be mászkál folyamatosan.

A multimédiás konferenciatermek is szintet lépnek

Egy másik pont, ahol az 5G jelentősen előre lendítheti az egyes irodaépületek, vagy szállodák szolgáltatásait, a konferenciatermek felszereltsége. A napjainkban megszokott (a karanténnak köszönhetően pedig egyre több ember mindennapjainak szignifikáns részévé váló) csoportos videochatek helyett a konferenciák 4, de akár 8K-s telejelenléttel is működhetnek majd, de a VR, vagy a hologramok használata is beépülhet a mindennapi rutinba. Az okos épületek üzemeltetői így dedikált 5G-s konferenciatermeket hozhatnak létre, amelyekkel megoldható a kiemelt rendezvények hatékony és betonbiztos alapokon álló támogatása.

Az ilyen megoldások – akár a robotokkal történő kézbesítésre, akár a kiemelt események támogatására felszerelt konferenciatermekre gondolunk – az idő, a szolgáltatási szint és a forgalom alapján számlázva jelentős plusz bevételt hozhatnak az üzemeltetőknek, miközben a szolgáltatásokkal élők számára is új, minden korábbinál jobb, kényelmesebb felhasználói élményt jelentenek.

A közlekedési csomópontok jövője

A repterek busz- és vonatpályaudvarok – bár a vírus hatására „kissé” megcsappant a forgalmuk – egyre több embert szolgálnak ki napi szinten, amihez folyamatosan fejlesztik a szolgáltatásaikat. Az egyre okosodó világban logikus lépés, hogy az ilyen csomópontok üzemeltetői is segítségül hívják a legmodernebb technológiát, amivel nem csak az utazók számára biztosíthatnak jobb szolgáltatásokat, hanem adott esetben akár az üzemeltetés költségeit is csökkenthetik.

Egy reptér is okos épület lehet

De nézzük, hogy milyen módon válhat egyszerűbbé, vagy épp kényelmesebbé az utazás, ha olyan csomópontból indulunk, ahol bevetik az 5G-t is! Az arcfelismerős becsekkolás csak egy apróság ahhoz képest, hogy milyen időigényes lehet egy nagyobb reptéren keringeni, miközben adott esetben egy rakás csomagot is hurcolunk. Az ilyen helyzeteket könnyíthetik majd meg az olyan okos robogók, amelyek alkalmazás segítségével igényelhetők, és a beérkező kérés után anélkül érkeznek meg az utasért, hogy annak akár csak egy percig is foglalkoznia kelljen a helyzete megadásával. Ha pedig már a robogón ülnek, akkor interaktív kijelzőkön tájékozódhatnak az utazásukkal kapcsolatos részletekről, esetleges változásokról épp úgy, mint a különféle üzletek ajánlatairól.

Ha csak a fenti példákat nézzük, akkor is jól látható, hogy az 5G térnyerésével az élet egyre több pontján találkozhatunk majd olyan megoldásokkal, amelyek gyökeresen megváltoztatják egy-egy megszokott tevékenységhez való hozzáállásunkat. Ezzel párhuzamosan pedig a fejlesztők is gőzerővel dolgoznak, hogy minél több módon használhassuk ki a technológia nyújtotta lehetőségeket – legyen szó távműtétről, vagy az okos épületek által kényelmesebbé váló utazásról, vagy konferenciákról.