5G körkép a világból

A nemzetközi versenyképesség egyik aktuális mérőszáma lett az 5G elterjedésének mértéke, így érthető, hogy minden olyan ország, amelyik nem szeretne lemaradni, igyekszik minél gyorsabban kiépíteni a hálózatot.

Tekintve, hogy egy tanulmány szerint az 5G 13,2 billiárd dollárért felelhet a globális gazdasági teljesítményből, miközben 22,3 millió munkahelyet teremthet 2035-ig bezárólag, nem meglepő az igyekezet, amivel az egyes országok dolgoznak a hálózatok tesztelésén, kiépítésén és a kereskedelmi szolgáltatások elindításán.

Jelen állás szerint Dél-Korea, Kína és az Egyesült Államok járnak élen a technológia kiépítésében és alkalmazásában, de Törökország, Japán, valamint Svédország és Észtország esetén is érdemes vetni egy pillantást a helyzetre, és persze ne felejtsük el azt sem, hogy Magyarországnak sincs oka szégyenkezni – aktuális 5G körkép a világból.

Jelen pillanatban Ázsia vezet

Jócskán beelőzi a többieket Dél-Korea, itt ugyanis 2020 januárjában már 85 városban volt elérhető az 5G, a hivatalos becslések szerint pedig az ország mobilfelhasználóinak 90%-a ott lesz az ötödik generációs hálózaton 2026-ra. A siker kulcsa három szolgáltató, az SK Telecom, az LG Uplus, és a KT Corp. együttműködése lehet, ezek ugyanis közösen dolgoztak azon, hogy az 5G minél előbb elindulhasson.

Dél-Korea után Kína áll a második helyen az olyan városok számát tekintve, ahol elérhető az 5G szolgáltatás – ez 2020 januárjáig 57 várost jelent. Az ország három legnagyobb szolgáltatója 2019 októberében indították el a kereskedelmi 5G szolgáltatásaikat, a legjobb lefedettséget Peking, Sanghaj és Shenzen területén biztosítva.

A szakértők most azon méláznak, hogy vajon mennyire lehet gyors az 5G elterjedése az országban úgy, hogy azt a kínai hatóságok felügyelik, hiszen a 4G is csak 2013 végére terjedt el, jelentősen lemaradva Dél-Koreához, Japánhoz vagy épp az Egyesült Államokhoz képest. A kínai telkócégek ezzel párhuzamosan meglehetősen eltökéltek, és rengeteg tesztet végeztek, miközben az infrastruktúra kiépítésén is gőzerővel dolgoznak, vagyis láthatóan nem szeretnék megismételni a 4G esetén tapasztalt lemaradást – a GSMA előrejelzése minden esetre bíztató, hiszen 2025-re 460 millió kínai 5G kapcsolattal számolnak.

Amerikából jöttem…

… és jelenleg a harmadik helyen állok az 5G lefedettségű városok versenyében – az Egyesült Államok esetén a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) egyik határozatának köszönhetően szélesebb spektrum áll majd a vezeték nélküli kommunikáció rendelkezésére, ráadásul több felhasználó osztozhat majd ezen. Az FCC már 2016 júliusában elkezdte az 5G technológia bevezetéséhez szükséges szabályozások kialakítását, így az usa elsőként nyitotta meg a high band spektrumot a technológia számára.

Jelenleg az AT&T Inc. (T), a Verizon Communications Inc. (VZ), és a Sprint Corp. (S) mellett a T-Mobile US Inc. (TMUS) dolgoznak aktívan az 5G hálózat tesztelésén és kiépítésén. 2020 januárjáig 50 városban indult el az 5G szolgáltatás, ezek között van Atlanta, Chicago, Dallas-Fort Worth, Houston, Kansas City, Phoenix, Los Angeles, New York City, és Washington, D.C. is.

Mindeközben világszerte immár 34 országban, összesen 378 városban indult el a kereskedelmi 5G szoltáltatás.

A hazai helyzet is bíztató

Magyarország az 5G lefedettségű városokban ugyan közel sincs a lista többi résztvevőjéhez, de a három szolgáltatóból kettőnél (a Telekomnál és a Vodafone-nál) már elérhető a kereskedelmi 5G szolgáltatás. Emellett pedig a március 26-án, a koronavírus járvány miatt speciális körülmények között megtartott árverésen a Telenor is bevásárolt. Ezzel párhuzamosan pedig érkeznek az 5G képes okostelefonok is.

A Digitális Jólét Program részeként 2017-ben alakult 5G Koalíció 5 munkacsoportja szintén azon dolgozik, hogy a piaci szereplők és a tudományos szféra együttműködésének eredményeként Magyarország a lehető legjobban tudja kihasználni az 5G által biztosított előnyöket, és így a régióban vezető szerepben lehessünk.

A kereskedelmi szolgáltatás mellett privát hálózatok kiépítésére is van lehetőség, erre elsősorban a különféle gyárak, illetve olyan intézmények esetén van példa, mint a ZalaZone járműipari tesztpálya, ahol az autonóm járművek teszteléséhez elengedhetetlen az 5G által biztosított nagy sávszélesség, és a minimális késleltetés.

Kép: ZalaZone

Svédország és Észtország elindult, Törökország egyelőre tesztel

A Svéd-Finn Telia Company AB, és a svéd Telefonaktiebolaget LM Ericsson (ERIC) még 2018-ban, december 20-án jelentették be, hogy Stockholm és Tallin területén elindult az 5G, az előrejelzéseik szerint pedig 2020-ban mindkét országban a kereskedelmi szolgáltatás is elindulhat, bár arra, hogy az emberek zöme hozzáférjen a hálózathoz, még néhány évet várni kell.

Az első időszakban a technológiai cégek számára várható, hogy a technológiából profitáljanak, de hosszú távon az átlagfelhasználók számára készült különféle alkalmazások és szolgáltatások is megjelennek majd, amelyek szintén az 5G által biztosított előnyökre építkezhetnek. Példaként a bányászati iparban használt robotokat és önvezető járműveket szokták említeni, mivel ezeket a megoldásokat a jelenlegi infrastruktúra nem tudja kiszolgálni.

Törökország esetén a mobilszolgáltatókat, NGO-kat és közintézményeket, valamint helyi termelőket tömörítő 5GRT Forum igyekszik elősegíteni az 5G technológiára történő gyorsabb átállást. Itt a megfizethető szolgáltatások mellett a másik kiemelt cél az lenne, hogy a kutatás-fejlesztés révén elősegítsék a hazai termelés erősödését. Fontos azonban tisztázni, hogy Törökországban jelenleg még csak a tesztelési fázisban járnak, vagyis az, hogy mikor indulhat el a kereskedelmi 5G szolgáltatás, egyelőre nem egyértelmű.

Japán

A szigetország legnagyobb szolgáltatója még 2010-ben megkezdte az 5G-re való felkészülést, 2019 szeptemberében pedig kísérleti jelleggel el is indult az 5G. A tesztelési szakasz sikere után ez év márciusában a kereskedelmi szolgáltatás is elindult, ezzel Japán teljesítette azt a célkitűzést, miszerint 2020-ben szeretnének elindulni az 5G-vel. Ebben a sikerben a Kommunikációs Minisztériumnak is volt némi szerepe, hiszen idejekorán egy asztalhoz ültették a három legnagyobb szolgáltatót, valamint az olyan fontosabb gyártókat, mint a Panasonic, a Fujitsu, vagy épp a Sharp.

A minisztérium álláspontja szerint az 5G nagyjából százszor olyan gyors lesz, mint az országban leginkább elterjedt LTE, illetve a 4G sebességének tízszeresét biztosítja majd.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSInvestopedia