Évekkel ezelőtt jött egy érdekes jelenség, amikor a Samsung Galaxy S5-öt arcon csapta a valóság, a lényegesen olcsóbb, de teljesítményben hasonlót nyújtó, zászlóshajó gyilkos OnePlus One képében. 

A Galaxy S5 a maga 599 dolláros árával nagyjából ott volt, ahol akkoriban egy csúcsmodellnek lennie kellett, mígnem jött a OnePlus One, mely szintén komoly teljesítményt nyújtott, viszont csak 299 dollárért. Igaz, ezzel járt némi kompromisszum például a kamera és a kijelző terén, ám elég sokan voltak, akik együtt tudtak élni ezzel, cserébe a jó ár mellett is megfelelő sebességért.

Ekkoriban született meg a “Flagship Killer” kifejezés, ami nagyjából annyit tesz, hogy zászlóshajó gyilkos, utalva arra, hogy egy olcsóbb eszköz üti ki a ringből a drágábbat. A sikert követően a OnePlus még számos modellt dobott piacra, ám az árak elkezdtek felfelé kúszni, és a gyártó egyre kevésbé számított zászlóshajó gyilkos vállalkozásnak.

A 2014-es OnePlus One, kiemelve a zászlóshajó gyilkos mivolta, Kép: YourStory

Sőt, 2018-ban a Xiaomi leányvállalata előrukkolt a POCO F1 nevű telefonjával, és a feltörekvő országok piacán adott egy gyomrost mindenkinek. Ráadásul azzal az elképzeléssel, amivel néhány évvel korábban a OnePlus One okozott fejfájást a konkurenseknek. Egy bivaly SoC, kellő mennyiségű RAM és háttértár, cserébe néhány kompromisszummal.

Ám a 300-400 dolláros árcédula sokkal vonzóbb, mint ennek a duplája. Csakhogy az évek múlásával a technológia is fejlődött, és míg korábban 600 dollárból már csúcstámadó telefonokat vehettünk, mostanra eléggé elszabadultak az árak, köszönhetően egy meghatározó alkatrésznek, amit úgy hívnak, Qualcomm Snapdragon 865.

Kép: GSMArena

Ez a cucc tényleg mindent tud, ami szemnek és szájnak ingere. 25 százalékos CPU gyorsulás az elődhöz képest, 20%-kal jobb grafikus megjelenítés, QHD+ támogatás 144 Hz mellett, 4K-s HDR, valamint 8K-s videók, 64 MP-es képek nulla késleltetés mellett, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1. Egyetlen hibája van, és ezt az 5G hozta ki belőle, hogy az új technológiához egy további chipre van szüksége, amit a Snapdragon X55 tud.

Tehát azok a gyártók, akik a 865-öt használják, meg kell, hogy vegyék az X55-öt pluszban, ám még mindig hiányzik az integrált 4G modem. Ráadásul önmagában az X55 még nem garantálja az 5G teljes spektrumában üzemelést. A mmWave-hez pedig a Qualcomm QTM525-re vagy 527-re van szükség, tehát a helyzet az, hogy egészen sok kiegészítés szükséges ahhoz, ha valaki a Snapdragon 865-öt használja, hiába állítható róla, hogy valóban csúcstechnológia. Tehát ami korábban tényleg zászlóshajó gyilkos volt, az mostanra messze nem az, de a világ már csak ilyen. Elszáguld mellettünk, és másokra vár.

Címkép: SlashGear

FORRÁSxdadevelopers