Szingapúr
Kin Pastor fotója a Pexels oldaláról

A helyi illetékes hatóság, az IMDA (Infocomm Media Development Authority) április 29-én két 5G licenszet osztott ki, az egyik a piacvezető SingTelnél, a másik pedig a StarHub és az M1 (a második, illetve a harmadik legnagyobb telekommunikációs vállalat) közös vállalkozásánál landolt. Miközben az 5G versenyben sokáig vezető Dél-Koreában a vírus hatására valamelyest csökkent az érdeklődés, Szingapúr igyekszik az élre törni.

Erre több oka is van: egyfelől szeretné erősíteni a már most is meglévő technológiai hotspot státuszát – valószínűleg a Dyson sem véletlenül költöztette ide a globális központját – miközben az 5G előnyei a helyi vállalkozások számára és az infrastruktúra fejlesztésében is jelentős előrelépést jelenthet.

A thedrum.com oldal több helyi szakértőtől is idézett. Köztük volt Alex Woodford, az Essence ázsiai-csendes-óceáni régiójáért felelős alelnöke, Lishan Lim, az Universal McCann Singapore ügyfélpartnere, és Joris Knetsch, a MediaMonks délkelet-ázsiai régiójának ügyvezetője is, akik mind nagyon lelkesen nyilatkoztak arról, hogy a különböző szektorok és iparágak hogyan profitálhatnak majd az 5G elterjedéséből.

Ezek az elképzelések általánosságban a szokásos területeket fedik le: egészségügy, IoT, gyártás, automatizálás stb. – természetesen mindegyik elé odarakva az „okosabb” szót, illetve hangsúlyozva azt, hogy milyen forradalmi módon változik majd meg a világ és a mindennapok. Ez lehet az oka annak, hogy az 5G elindulását a kormányzat is jelentősen támogatja. Az Okos Nemzet kezdeményezés részeként 40 millió dollárt terveznek elkölteni rá, azzal a céllal, hogy globálisan is vezető digitális nemzetté váljanak, így pedig továbbra is vonzó célpontot jelentsenek a külföldi befektetők számára.

Élre törhet-e Szingapúr?

Dél-Koreában a világon elsőként indult el az 5G szolgáltatás, bár a legutóbbi hírek arról szólnak, hogy némileg lanyhult a lelkesedés, és így veszélybe került a vezető szerep az 5G versenyben. Szingapúr pedig a jelek szerint készen áll arra, hogy rákapcsoljon, és átvegye a vezető pozíciót. Ha pedig így lesz, akkor Woodford szerint rengeteg előnyre tehet szert, hiszen hosszú távon is versenyképes maradhat, miközben az 5G befektetések gyors megtérülése katalizátorként hathat, hiszen további fejlesztéseket, majd egyre több 5G képes eszköz és szolgáltatás elindulását eredményezi majd.

Mint minden újításnak, ennek is megvannak a maga ellenzői (nem csak Szingapúrban, hanem világszerte, például Európában is), ezért Woodford szerint az érthető és hiteles kommunikáció az 5G vonatkozásában is kiemelt fontosságú lesz, így juthatnak el a szélesebb közönséghez is a technológia előnyeit bemutató információk, és olyan esettanulmányok, amik gyakorlati példákon keresztül is igazolják ezeket.

Többek között a hirdetők is örülhetnek majd – és mi?

Több adat, még gyorsabban feldolgozva. Akit eddig is zavart, hogy elég volt egyszer rákeresnie egy bébiételre, hogy aztán a Facebook/Instagram heteken át ezeket, és a különféle versenytársakat (valamint babakocsikat, babaruhákat, és úgy általában bármit, ami gyerekekhez kapcsolódik) tolja az arcába… Nos, attól függ, hogy miért zavarta ez.

Ha azért, mert nem igazán volt számára releváns a dolog, akkor örülhet, hiszen a több adat gyorsabb feldolgozása ahhoz is vezet, hogy kevesebb felesleges hirdetést fogunk látni, hiszen a hirdetők pontosabban tudják majd meghatározni, hogy mire, és mikor van szükségünk. Ha viszont az volt az indulat oka, hogy nem akar személyre szabott hirdetéseket kapni – leginkább azért, mert nem akarja, hogy minden keresése és kattintása a big data részeként bekerüljön a nagy gépezetbe – akkor lehet, hogy inkább a szomorúságra lesz oka. Bár nyilvánvalóan az 5G esetén is jogunkban áll majd rendelkezni a személyes adatainkról, ez azonban már így is egyre nehezebb, hiszen egyre kevésbé lehet normális funkciókkal használni bármit, ha nem adunk cserébe valamit magunkból, néhány hozzájárulás formájában.

Természetesen nem csak a hirdetési megoldások alakulhatnak át – a turizmus szintén nagyot szakíthat, ha ügyesen építi be az AR/VR megoldásokat az eszköztárába. Ebben a szektorban az úticélokhoz kapcsolódó, személyre szabott VR élmények például nagyon hatásos kedvcsinálók lehetnek, emellett érdekes ismereteket adhatnak át a leendő vendégeknek, akik így felkészültebben érkezhetnek meg a kiválasztott helyre.

Bár sok esetben feleslegesnek tűnhet az ilyen jellegű készülődés, de ha olyan országba látogat valaki, amelynek kultúrája teljesen eltér a vendégekétől, akkor jól jöhet a gyorstalpaló, amihez eddig útikönyveken és YouTube videókon át vezetett az út – ez válhat személyesebbé és érdekesebbé az új technológiák segítségével. Érkezés után pedig az AR jöhet jól – erre épp Barcelonából akad már példa, ahol egy ilyen megoldás segítségével lehet bővebb infókhoz jutni a különféle látványosságokról.

A világ a koronavírus járvány közben…

Nem kérdés, hogy egyik pillanatról változott hatalmasat a világ, és rengeteg olyan munkakörről is kiderült, hogy megoldható otthonról, amiről korábban vagy nem gondolta volna ezt senki, vagy szimplán nem akarta a történet valamelyik szereplője, hogy így legyen. Ezzel együtt tény, hogy sok esetben okozhatott problémát a megbízhatatlan, lassú netkapcsolat (illetve akadnak azért olyan adatok is, amiket nem véletlenül nem szeretnek az irodán kívül tudni).

Bár Magyarországon alapvetően elég jó a lefedettség, és így az otthoni munkavégzés egyik legfontosabb alappillére is adott, a világon sok helyen azért is várják annyira az 5G-t, mert ezzel jutnak majd olyan stabil és gyors netkapcsolathoz, amire alapozva magabiztosabban kérhetik majd az otthoni munkavégzés lehetőségét. A főnök pedig nyugodtabban adhatja ezt meg.

Ennek fontos részét képezik az online megbeszélések, amiben sokunknak volt alkalma részt venni az utóbbi hónapokban, ha korábban valamiért kimaradtak volna. Ezzel együtt pedig mindannyian mondtuk, vagy hallottuk már a „ne haragudj, szakadozott, megismételnéd?” mondatot. Talán több nyelven is. Ez persze némi ellentmondásba kever az előbbi, „Magyarországon alapvetően azért elég jó a net” gondolatkörrel (meg tudom persze védeni magam: az elég jó nem jelent tökéletest!), most pedig gondoljunk bele abba, hogy van, ahol jelentősen rosszabb a helyzet.

… és utána

Az 5G-nek persze nem az az elsődleges célja és előnye, hogy stabilabbá válhatnak a videókonferenciák, de ez is eljön majd vele. Egy sor olyan egyéb lehetőséggel, amit a mostani netkapcsolatokkal megpróbálni sem érdemes. Gondolok itt olyasmikre, mint a különféle konferenciák valóban akadozás nélküli élő közvetítése a világ bármely pontjára, vagy az AR/VR megoldások, netán a hologramok beépítése az online prezentációkba. Mindezt úgy, hogy valóban nem kell majd azon gondolkodni, hogy vajon minden működni fog-e.

Amellett, hogy 5G-től függetlenül számos olyan dolog vált a mindennapok részévé, amit érdemes lenne hosszú távon is megtartani, Szingapúr megállás, vagy lassítás nélkül robog az ötödik generációs mobilhálózat felé, mi pedig kíváncsian várjuk, hogy alakul a helyzet, és ki szerzi majd meg a dobogó legfelső fokát. Már ha ki lehet majd ilyet egyáltalán jelölni, hiszen egy sor különféle szempont mentén lehet osztályozni. Az viszont biztosnak tűnik, hogy azok, akik az élbolyban vannak, hosszú távon is komoly előnyre tehetnek szert.