cyber security Huawei megbízható
Kép: Huawei

A Huawei a CC tanúsítványok kiadására jogosult spanyol hatóságtól, a Nemzeti Kriptológia Központtól EAL 4+ szintű biztonsági tanúsítványt szerzett az 5G gNodeB termékére.

A spanyol Nemzetbiztonsági Szolgálat részeként működő Nemzeti Kriptológia Központ (Centro Criptológico Nacional – CCN) a világon elsőként adott, következő generációs mobilhálózati 5G eszközre úgynevezett Common Criteria – az egyik legszigorúbb biztonsági – tanúsítványt. A certifikáció a Huawei 5900 széria 5G gNodeB termékére vonatkozik. A gNodeB egy integrált távközlési megoldás, amely hardverből és a rajta futó, annak komponensét képező szoftverből (amelynem különálló termék, mint például a számjtógépeken futó operációs rendszer) áll.

A CCN, amely többek között 2004-től látja el Spanyolország adattitkosítási felügyeletét, az egyik olyan hatóság a világon, amely jogosult a CC szerinti ellenőrzés lefolytatására és ilyen tanúsítvány kiadására.

A Common Criteria for Information Technology Security Evaluation (az információtechnológiai biztonsági értékelés közös kritériumrendszere) az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége és Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézete, valamint 24 további ország hasonló szervezetei által felállított, nemzetközi IT-biztonsági kritériumrendszer. A Common Criteria annak érdekében jött létre, hogy a biztonsági rendszerek és termékek értékelésére vonatkozó, különböző szabványok közötti technikai és fogalmi eltéréseket kiküszöbölje. A CC-alapú tanúsítványrendszer hét szintből áll, EAL 4+ és magasabb szintekhez a forráskód ellenőrzése és tanúsítása is szükséges.

A Huawei, amely a kiberbiztonság szempontjából legtöbbet vizsgált és auditált vállalat a világon, nyitott a biztonsági ellenőrzésekre, s maga is gyakran kezdeményezi, aktivan vizsgáltatja berendezéseit. Számos távközlési terméke rendelkezett már eddig is Common Criteria certifikációval. A gyártó termékei és megoldásai már több mint 270 biztonsági tanúsítványt szereztek meg világszerte (többek között CC-, FIPS- és CSA-tanúsítványokat).

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!