Anglia: 5G a Huawei nélkül?

Miután az Egyesült Államok újabb szankciókat vezetett be a kínai gyártó ellen múlt héten, az Egyesült Királyság – a Huawei telefonok és hálózati eszközök fontos piaca – kibervédelmi központja (NCSC – National Cyber Security Center) is felülvizsgálatot indított a cég 5G hálózat kiépítésében betöltött szerepével kapcsolatban. 

A legutóbbi szankciók lényege az, hogy azok a külföldi gyártók, akik amerikai eszközöket használnak, csak külön engedéllyel adhatnak el félvezetőket a Huawei számára, amit persze jó kérdés, hogy megkapnak-e majd.

Az NSCS közleménye szerint a hálózataik biztonsága és ellenállóképessége kiemelt fontosságú, ezért minden olyan dolognak utána kell járjanak, ami befolyásolhatja ezt. Az amerikai szankciók pedig éppen ilyenek, hiszen azzal, hogy sarokba szorítják a Huaweit, hosszútávon minden olyan szereplőt nehéz helyzetbe hozhatnak, akik a kínai gyártó eszközeit használják. A most indított felülvizsgálat lényege tehát az, hogy alaposan kielemezzék a Huawei szerepét az angol hálózatban.

Januárban is volt már olyan amerikai törekvés, amelynek lényege az volt, hogy kiiktassák a Huaweit az angol hálózatból, akkor viszont még ellenállt az angol kormány, és csak 35%-ban limitálta a cég által beszállítható eszközök arányát a teljes hálózatban. Ezzel együtt akkor is komoly bizalmatlanságra utalt a döntés azon része, aminek értelmében a hálózatok legfontosabb részein, vagyis olyan helyeken, ahol a konkrét adatokat tárolják, egyáltalán nem lehet a kínai gyártó eszközeit használni.

Ezzel párhuzamosan a Huawei keményen dolgozik azon, hogy aláássa a kritikákat és bizonyítsa, hogy a termékei megbízhatók. A felülvizsgálat hírére reagálva ők is kiadtak egy közleményt, amiben Victor Zheng alelnököt idézik: „Továbbra is az a legfontosabb számunkra, hogy folytassuk a megbízható és biztonságos hálózat kiépítését Angliában. Teljes mértékben nyitottak vagyunk az NSCS-el történő egyeztetésre, és reméljük, hogy fenn tudjuk tartani a tíz éve zavartalan munkakapcsolatot.”

Egyes hírek szerint Boris Johnson olyan tervek felvázolását kérte a szakértőktől, amelyek a Huawei szerepének csökkentésére vonatkoznak – elméletileg egészen nullára, 2023-ig bezárólag. Arra, hogy ez valóban megtörténjen, egészen kicsi az esély, azonban olyan egyeztetések valóban folyamatban lehetnek, amelyek a cég termékeinek beszerzését és üzembe helyezését tiltanák meg 2023-tól kezdődően.

Amennyiben a szigetországban is korlátozások áldozatául esik a cég, az komoly következményekkel járhat azoknak a mobilszolgáltatóknak, akik eddig Huawei eszközökbe fektetve kezdték el kiépíteni az 5G hálózatukat.

FORRÁSCNBC