5g switch

Az amerikai hadsereg bejelentette, hogy mérnökeik a lille-i és austini egyetemek kutatóival közösen régóta dolgoztak egy új típusú 5G switch kifejlesztésén. Az erőfeszítéseik sikerrel jártak, aminek következtében egy olyan eszköz született meg, amely minden korábbinál kevesebb energiát fogyaszt, és ráadásul egységnyi idő alatt több adat továbbítását teszi lehetővé.

Energiatakarékos

A rádiófrekvenciás kapcsolók kulcsszerepet játszanak a vezeték nélküli hálózatokban, és a kutatás vezetője, Dr. Deji Akinwande, a Cockrell Műszaki Iskola Elektromos és Számítástechnikai Tanszékének professzora, szerint azt vették észre, hogy a jelenleg használt berendezések rengeteg felesleges, haszontalan energiát fogyasztanak. Ennek hátterében a nem megfelelő felépítés és anyaghasználat állt. Az új rendszerű switchek egyik nagy újítása, hogy csak akkor kapcsolnak be, ha szükség van rájuk, tehát ha adatok áramolnak a hálózat egyes elemei között, aminek köszönhetően ötvenszer (!!) energiatakarékosabbak, mint hagyományos rokonaik. Ráadásul sikerült jelentősen javítani az adatátviteli sebességen, ami már egyébként is az 5G egyik legnagyobb előnye a korábbi 4G, és pláne a 3G technológiákkal szemben.


Emellett sikerült tovább tágítani a működési zónát is: a switch például használható az 5G frekvenciák névleges alsó határának környékén, ahol a sebesség lassabb, ám az adatok nagyobb távolságot képesek megtenni. Így ez lett az első kapcsoló, amely a teljes 5G spektrumon keresztül képes működni az alacsony végső gigahertz frekvenciáktól a csúcskategóriás terahertz frekvenciáig. Mindez egyébként kulcsfontosságú lehet a jövőbeni, 6G technológiák fejlesztése során is, szóval lehet, hogy a hadseregnél egy időtálló, évtizedeken átívelő megoldással sikerült előállni.

Új anyagok

A hadsereg által kifejlesztett új 5G switchekben kulcsszerep jut az anyaghasználatnak is: Az eszközben a nanoanyagok közé tartozó hatszögletű bór-nitridet alkalmaznak, amely egy gyorsan fejlődő nanomatéria ugyanabból a családból, mint a grafén. A kapcsoló szerkezete egyetlen réteg bór- és nitrogénatomot foglal magában egy méhsejt mintázatban, amely egy-két aranyelektród közé helyezkedik el. A hatszögletű bór-nitrid a legvékonyabb szigetelő anyag, vastagsága 0,33 nanométer.

Érdekes, de a sikert hozó bór-nitridet eredetileg egy újfajta memóriachip számára fejlesztették ki. Annak a kutatásnak az anyagi hátterét megteremtő szervezetek viszont nagyon keményen ösztönözték a kutatókat arra, hogy próbálják az anyagot máshol is hatékonyan felhasználni. Tulajdonképpen ez indította a kutatókat arra, hogy az RF switchek felé forduljanak, és ennek hatására született meg ez az új berendezés.

Hol fogják használni?

Az amerikai hadsereg álláspontja az, hogy az 5G switchek számtalan 5G kompatibilis eszközbe kerülhetnek bele viszonylag rövid időn belül. Az okostelefonok és tabletek mellett megjelenhetnek a műholdas rendszerekben, intelligens rádiókban, újrakonfigurálható kommunikációs eszközökben, és IoT (Internet of Things) berendezésekben egyaránt.


A kifejlesztésük során fontos szempont volt a strapabíróság kérdése. Hiszen ha katonai használatra szánt eszközökben fogják őket használni, akkor az átlagosnál sokkal keményebb körülmények között is működőképesnek kell maradniuk. Egyszóval az új 5G switch kellően ellenálló!

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!