A Dell Technologies elemzései szerint a digitális transzformáció globális trenddé vált és maga a folyamat állandóan gyorsul. A cégek elképesztő ütemben állnak a munkavégzést, kommunikációt és az adatok tárolását biztosító online szolgáltatásokra.


Egyre tisztábban kirajzolódik, hogy a digitális eszközöknek és alkalmazásoknak köszönhetően megvalósult távoli munkavégzés számos munkakörben működik eredményesen. 2005 óta 140 százalékkal nőtt azoknak a száma a világban, akik folyamatosan távmunkát végeznek, és mára a munkavállalók 52 százaléka hetente legalább egyszer otthonról dolgozik. Mindebben pedig kulcsszerepet játszik a gyors adatátvitel, illetve sok felhasználó egyidejű kiszolgálása. Mindazon tulajdonságok tehát, amelyeknél az új generációs mobilhálózati technológia, az 5G látványos előrelépést jelent a korábbi megoldásokhoz képest.

Adatbiztonsági kérdések

2020-ban felértékelődött a digitális átalakulás, amely rengeteg pozitív változást hozhat, egyben számos kihívással is jár, és jelentős adatbiztonsági kérdéseket von maga után. A növekvő adatmennyiség és a távoli munkavégzés trendjei még tovább erősítik egymást, és immáron kétszeres adatbiztonsági kockázatot jelentenek. A vállalatok sokkal érzékenyebb helyzetbe kerültek, ezért soha ilyen fontos nem volt még az információvédelem.


A feltörekvő technológiák és az egyre népszerűbb távoli munkavégzés még tovább növelik a kockázatokat a digitális transzformáció során. A legnépszerűbb öt technológia a felhő alapú alkalmazások (58%); a mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulás (ML) (53%); a szolgáltatásként kínált szoftveres (SaaS-) alkalmazások (51%); az 5G-s és felhő alapú peremhálózati (Edge) infrastruktúrák (49%); az eszközök internetes hálózata (IoT)/végpontok (36%). A vállalatok közel háromnegyede (71%) úgy gondolja, hogy ezek a feltörekvő technológiák nagyobb adatvédelmi komplexitást eredményeznek, míg 61 százalékuk szerint veszélyt jelentenek az adatok védelmére. A szervezetek több mint fele küzd azzal, hogy megfelelő adatvédelmi megoldásokat találjon az újabb technológiákhoz:

· 5G-s és a peremhálózati infrastruktúra (edge) (67%);
· AI- és ML-platformok (64%);
· felhő alapú alkalmazások (60%);
· IoT és végpontok (59%);
· robotikai folyamatok automatizálása (56%).4

A peremhálózatokon történő adatkezelés miatt a védelem biztosítása érdekében fontos új eszközöket, gyakorlatokat is bevetni, olyan biztonsági intézkedésekkel készülni, amelyek képesek a peremhálózati és a felhőalapú rendszerek védelmére is. Sok vállalatvezető szerint felhő alapú biztonsági mentéseket kell előnyben részesíteni, és 62 százalékuk privát felhőt, 49 százalékuk pedig nyilvános felhőt tervez használni a peremhálózati helyeken keletkező adatok kezelésére és védelmére.