Kép: XDA Developers

Csak idő kérdése volt, és itt is van a Qualcomm új 5G SoC portfóliója, benne a 690, ami immár a középkategóriás telefonokat is széles körben felvértezi az 5G lehetőségével. 

A Qualcomm új terméke nem csupán egy kis csiszolgatást jelent a 600-as sorozat korábbi tagjaihoz mérten, hanem konkrét újdonságot hoz, méghozzá mérföldkő jelleggel. A rajta lévő 2+6-os elrendezésű nagy és kicsi magok esetében előbbi a legújabb Cortex-A77, ami 20 százalékos teljesítmény növekedést eredményez. Igaz, az órajel maradt 2 GHz, a hat darab Kryo 560 (CA55) pedig 1,7 GHz-en üzemel, de a mikroarchitektúra fejlesztése mégis erőteljesen érződik. A GPU sem maradt érintetlen a korábbi darabokhoz képest, hiszen egy Adreno 619L került a lapra, ami a Snapdragon 675-höz képest 60 százalékos teljesítmény növekedést jelent.

Kép: Neowin

Memória terén maradt az LPDDR4X 16-bites dual channel, de a jelenlegi követelményeknek bőven megfelel. De a legfontosabb talán az 5G, ami az integrált X51 modemnek köszönhetően már ebben a kategóriában is elérhető. A 6 GHz alatti sávokban működő egységgel 2500 Mbps letöltési, és 1200 Mbps feltöltési sebesség érhető el. Amennyiben minden műszer a zöldben van, természetesen. A chipek tehát híján vannak az mmWave támogatásnak, de többek között ez az ára annak, hogy ne kerüljön vagyonokba egy telefon. Egyebekben pedig az mmWave nagy felületű piaci adoptációja még várat magára. A Qualcomm Snapdragon 690 elterjedésére vélhetően az év második felében számíthatunk,

Címkép: XDA Developers