Az 5G eljövetelével és széles körű elterjedésével egyre több okosváros lesz, ami vélhetően nagyban átalakítja majd az életünket. De hogyan is fog mindez történni? 

Habár maga az okosováros témaköre rendkívül szerteágazó, és órákig lehetne beszélni róla, megpróbáljuk rövidre fogva leírni, milyen jövőre számíthatunk. Az okostelefonok, okostévék, okosórák, intelligens karkötők már most is az életünk részét képezik. Ám mindez csak a felszín, hiszen ha létrejön az okosváros, ennél sokkal többről lesz szó. Noha rendkívül komoly feladatnak tűnik a növekvő nagyvárosok problémáira való optimalizálás lehetősége, az időzítés nem is lehetne tökéletesebb. A tárgyak internetének (IoT) megérkezése – az olcsó érzékelőtechnológiák, a nagy adatok könnyebb kezelésének és a prediktív elemzéseknek köszönhetően nem okoz akkora problémát.

A föld alatt és a föld felett is számtalan intelligens technológiával fogunk találkozni. Kép: VirtualCapitalist

Az intelligens városok jövőképe az alábbiakban rejlik: intelligens hivatalok és oktatás, egészségügy, okosépületek, intelligens mobilitás és infrastruktúra, okostechnológiák, energiaelőállítás-és felhasználás, valamint ehhez fejben felnőni képes városlakók. Utak tekintetében például a forgalom folyamatos monitorozása mellett lehetőség nyílik a lámpák időszakos programozására, váltakozó időszakokban kerékpár- és/vagy buszsávok megnyitására, zárására, és ezek gépjármű forgalomnak átadására. Fontos szerepet töltenek be az intelligens épületek, melyek tetején kertet kialakítva a zöldfelület is növelhető. Okostermosztátokkal, izzókkal, hűtőkkel, pedig optimizálható az energiafelhasználás. Intelligens hulladékgazdálkodással figyelhető, hogy egyes gyűjtőedényekben mennyi szemét van, és a kukásautók útvonala ennek megfelelően alakítható ki. Ez nem csupán időt takarít meg, miközben hatékonyabb, hanem jó hatással van a környezetre is. Az előbb leírtak tényleg csak apró részei az okosváros fogalmának, hiszen arról még nem is beszéltünk, hogy az otthonok is lehetnek intelligensek. Főleg azt követően, hogy az 5G már általánossá válik, és nem lesznek sebesség problémák.

Címkép: Tumisu – Pixabay

FORRÁSVirtualCapitalist