Kép: Traktorist

A hidrogén hajtású, önvezető kínai 5G traktor jelentősége sokkal nagyobb, mint ahogy ránézve elsőre el tudnánk képzelni. 

Nagyon jól kapcsolódik tegnapi okosvárosos írásunkhoz az 5G traktor, mert bár elsőre az átlag városi népek csupán legyintenek rajta, ám hiba lenne szó nélkül elmenni mellette. A kínai agráriumban használt gépekért felelős innovációs intézet terméke mindamellett, hogy saját magát képes vezetni, hidrogén üzemanyagcellás, ami leginkább azért fontos, mert környezetbarát hajtási mód. Az ET504-H nevezetű 5G traktor motorja középen van, és alacsony terhelésnél csak hidrogénről megy, míg komolyabb teljesítményt igénylő feladatoknál besegít a Li-ion akkumulátor.

Amiért pedig fontos foglalkozni ezzel a géppel, az pontosan az 5G jelenléte. Ennek köszönhetően ugyanis könnyedén lehet követni a gép aktuális helyzetét és állapotát, figyelni a munkavégzés környezeti viszonyait, illetve távolról vezérelni a traktort. Az új technológiával elérkezhet a zöld mezőgazdaság következő generációja, ahol okos erőgépekkel dolgozhatunk, emberi energiát, és üzemanyagot spórolva az optimalizációval. Viszont aki ismeri a Detroit: Became Human című videojátékot, az tudja, hogy minél több emberi energiát spórol meg valami, annál több munkahely kerül veszélybe. Hiszen ha a gépek dolgoznak ott, ahol korábban mi voltunk, akkor a kieső munkahelyeket valami mással kellene pótolni. Márpedig első körben a gépek a viszonylag kevés iskolát igénylő pozíciókat veszélyeztetik, így az onnan utcára kerülő embereket nehéz lesz valami másra átképezni. Ez azonban már messze túlmutat a kínai 5G traktor témakörén.

Címkép: Traktorist