Kép: Erik Stein - Pixabay

Helsinki ismét rácáfol arra, hogy “momentán még nyugat, de már komp jár át Leningrádba”, és innovatív technológiákkal próbálja az otthoni beteg-és idősgondozást segíteni. 

Helsinki olyan robotokat állít üzembe, amelyek segítik az otthoni gondozáshoz szükséges gyógyszerek kiadását. Az eszköz a páciens otthonában az előírt időpontokban kiadja a szükséges pirulákat, a benne lévőket pedig biztonságosan tárolja. Ez azért fontos, mert így az ápolásra szoruló személy még csak véletlenül sem vehet be többet, vagy keverheti össze őket. Ennek segítségével egyszerűbbé válhat az otthoni ápolás, hiszen a robot segítségével szükségtelenné válik a folyamatos, vagy nagyon rendszeres segítő emberi jelenlét.

Pozitív tapasztalatok

Helsinki nagyjából egy éve teszteli a rendszert, és nagyon pozitív tapasztalatai vannak, mindkét oldalról. Könnyebbé vált az ápolás, illetve a páciensek is úgy érezték, szabadabb a mozgásterük. A robotok arra is figyelmeztetnek, ha valaki elfelejti bevenni a gyógyszert, így még ez a lehetőség is minimalizálható. A robot hanggal irányítja az otthoniakat, és emlékezteti őket gyógyszereik szedésére, főleg akkor jó, ha valakinek a memóriájával van probléma.

Kép: Smart Cities World

„Számos funkciója között a gyógyszeradagoló robot figyelmeztet, ha az ügyfél valamilyen okból elmulasztja a robot által kiadott gyógyszert. A szervizközpont munkatársai 24 órán keresztül reagálnak a riasztásokra ”- mondta Tuomas Rantala, a rendszer tervezője.

Koronavírus

A robotok lehetővé teszik az otthoni ápolási szakemberek számára, hogy erőforrásaikat azokra koncentrálják, akiknek a legtöbb személyes gondoskodásra van szükségük. A mostani vírushelyzet megmutatta, miért is lehet jelentősége annak, hogy ellátást lehessen nyújtani személyes jelenlét nélkül. „A gyógyszeradagoló robotok bevezetése az egyik módszer az emberek védelmére a koronavírus járvány idején. Az otthoni ápolást igénylők gyakran benne vannak a koronavírus betegség kockázati csoportjaiban, és különösen fontos, hogy korlátozzuk a fizikai kapcsolatokat velük, a saját érdekükben ”- mondta Numminen.

Hogy jön ide az 5G? 

Nem nehéz belátni, hogy a robotok számtalan információval rendelkeznek, és segítségükkel az ápolást igénylők körülményei egészen pontosan követhetőek. A jövőben ez a fajta megoldás mindenképpen számtalan lehetőséggel bővül, ami azt jelenti, hogy megnövekszik az adatok mennyisége. Ahhoz pedig, hogy ezek oda-vissza problémamentesen száguldjanak, igenis szükség van olyan sebességre, amit az 5G nyújt.