Kép: Brother Yonten Phuntsok - Pixabay

Anglia nem először veszi napirendre, hogy száműzi az új technológiából a Huawei-t, de most mintha tényleg komolyan is gondolná. 

Az Egyesült Királyság döntéshozói körében korábban is felmerült már a gondolat, hogy a Huawei-nek semmi keresni valója a szigetország 5G-jében. Elég régóta megy a polemizálás, hogy mi is legyen a kínai gyártóval, és most újra felszínre került a dolog. Úgy tudni, az angol kormány jelenleg éppen erre irányuló javaslatokat dolgoz ki, megakadályozandó a Huawei további eszközeinek felhasználását. Sőt, az eddig tőlük érkezett és beépített felszereléseket is eltávolítanák. Mindez annak köszönhető, hogy a GCHQ hírszerző ügynökség felülvizsgálta azt a korábbi elképzelést, miszerint az ország képes kezelni a Huawei termékek biztonsági kockázatát.

Kép: Gerd Altmann – Pixabay

Mindez annak köszönhető, hogy az USA blokkolja a kínai cég chipekhez való hozzáférését, ami miatt az kénytelen megbízhatatlan technológiát használni. A felülvizsgálattal kapcsolatos észrevételek még a héten Boris Johnson elé kerülnek, aki július végéig nyújtja be a parlamentnek az ezzel kapcsolatos gondolatait. Anglia még januárban döntött úgy, hogy engedi a Huawei és más, “magas kockázatot” jelentő cég jelenlétét az 5G hálózatok kiépítésében, de csak a nem alapvető részeken. A kínai óriás számára az nem volt meglepő, hogy az Egyesült Államokban tiltólistára került, ám az angol piac elég nagy érvágás lehet számára. Főleg azért, mert feltételezhető, hogy a későbbiekben további, az Államokkal jó viszont ápoló ország cselekedhet hasonlóan.

FORRÁSEngadget