Kép: Tumisu - Pixabay

Most induló cikksorozatunkban igyekszünk kellő alapossággal körüljárni az 5G témakörét, megmutatva annak előnyeit, és igyekezve kicsit közelebb vinni mindenkit ahhoz, hogy mit remélhetünk az új technológiától. 

A negyedik ipari forradalom pozitív hatásai többek között az 5G megjelenésében és fokozatos elterjedésében is megmutatkoznak. Becslések szerint 2035-re elképesztő mennyiségű pénz lesz ebben az iparágban, ráadásul ráadásul közben 22,3 millió munkahelyet teremt. Természetesen az élet számos területére lesz hatása, beleértve az ipari és a magánszférát is. Mostani írásunkban éppen csak megkarcoljuk a felszínt, általánosságokat említve, azonban ezek is nagyon fontosak ahhoz, hogy a későbbiekben jobban megértsük, hogyan, és miként befolyásolja az életünket az új technológia.

Ipari előnyök

Leginkább három vonalon fogalmazható meg, hogy mit hoz ilyen téren az 5G:
– lehetővé teszi a folyamatok gyorsabb és hatékonyabb ellenőrzését, köszönhetően annak a sebességnek, amit nyújt, hiszen így a prediktív intelligencia is sebesebben képes dolgozni.
– növeli a munkahelyek termelékenységét, egyúttal javítja a munkavállalói biztonságot,
– fokozza az operatív hatékonyságot.
Mindezek mellékhatásaként, ám annál fontosabb jelenség formájában előremozdíthatja az ökológiai lábnyomunk mérséklését, valamint áthidalhatja a digitális különbségeket.

Kép: Free-Photos, Pixabay

Közösségi előnyök

Az 5G több kulcsfontosságú területen járulhat hozzá a társadalmi értékek növeléséhez, ami egybevág az Egyesült Nemzetek Szervezetének fejlesztési céljaival. A gyorsabb információáramlás hozzájárul például az egészség javulásához, beleértve akár az otthonápolást is. Fokozza az infrastrukturális fejlődést, köszönhetően az intelligens utak, jelzőlámpák, változó jelzésképű táblák mesterséges intelligencia alapú irányításával. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy fenntartható közösségeket és városokat hozzunk létre, ahol tisztességes munkával érhető el a gazdasági növekedés.

Ennyi lett volna cikksorozatunk első része, a következőben pedig arról írunk, hogy mi az az öt kulcsfontosságú jellemző, ami meghatározza az 5G-t.

FORRÁSWorld Economic Forum