Kép: Nikkei Asian Review

Az angol törvényhozás hezitál már egy ideje, hogy mi legyen a Huawei sorsa, mostanra azonban végleg eldőlt, hogy a kínai gyártónak nincs helye a szigetországban. 

Egy ideje már megy a kötélhúzás a Huawei és a brit kormányzat között, mígnem végül oda futott ki a dolog, hogy 2021-től az 5G hálózat kiépítéséhez nem lehet az ázsiai nagyvállalat eszközeit használni. Ezt a digitális fejlesztésekért felelős miniszter, Oliwer Dowden jelentette be, aki elmondta azt is, hogy 2027-ig a már felhasznált alkatrészeket is el kell távolítani. Indoklása szerint nem csupán a tengerentúli intézkedések, hanem az ország saját biztonsági szakértőinek véleménye is közrejátszott a döntésben. Dowden azt is közölte, hogy ezzel a lépéssel egyértelműen lelassul az országban az 5G kiépítés sebessége, mindamellett, hogy a Huawei kirekesztése 2 milliárd font költséget emészt fel.

Kép Daily Express

Megfogalmazása szerint nehéz, de szükséges döntés volt ez az ország telekommunikációs hálózatára, a nemzet biztonságára és gazdaságára nézve. Úgy rövid, mint hosszú távon egyaránt. Mivel az Egyesült Államok szankciói csupán a jövőben felhasznált alkatrészeket érinti, így a kormányzat szerint a 2G, 3G és 4G hálózatok esetén nincs szükség a Huawei eszközeinek eltávolítására. A Nagy Britanniában lévő kínai nagykövet szerint az angol lépés rossz, és csalódást keltő. Véleménye szerint megkérdőjelezhetővé vált, hogy az Egyesült Királyság nyitott, tisztességes, és megkülönböztetésektől mentes üzleti környezetet tud-e biztosítani más országok cégei számára.

 

FORRÁSBBC