6g
Kép: Tech Cloud

Miközben az 5G hálózat kiépítése is csak gyerekcipellőben tipeg, akadnak cégek és országok, akik már a 6G felé kacsingatnak.

Az 5G, mint a negyedik ipari forradalom egyik fontos eleme, finoman szólva sem nevezhető egy elterjedt rendszernek, hiszen a telepítések még szinte éppen csak elkezdődtek. Igaz, akad néhány ázsiai ország, amelyik előre szaladt (például Kína, és Dél-Korea), de alapvetően még elég messze van a globálisnak tekinthető lefedettség. Ennek ellenére már akadnak, akik a 6G felé nézelődnek, és a Samsung ha nem is teljes pontossággal, de jó közelítéssel leírta, mire számíthatunk. Az óriáscég szerint leghamarabb 8 év múlva jöhet el a 6G ideje, ami a mezei polgárok szintjére a következő évtized elejére, tehát 2030-ra szivároghat le.

Kép: Samsung

A koreai gyártó szerint a majdan megjelenő új technológián közösen osztozik ember és gép, példaként pedig a kiterjesztett valóság további fejlődését, valamint digitális replikákat, illetve hologramokat sorol. Ahhoz azonban, hogy mindez egyszer majd valósággá váljon, három területen mindenképpen további fejlődésre van szükség, ezek pedig a teljesítményt, az architektúrát, valamint a megbízhatóságot jelentik. A rendszer ideális esetben akár 1 Tbps sebességet is tudhat, 100 mikroszekundum alatti késleltetéssel. Ez azt jelenti, hogy előbbi megközelítőleg ötvenszerese, míg utóbbi tizede annak, amit jelenleg az 5G tud. A hálózat pedig már nem GHz-es tartományt használ majd, hanem terahertzen dolgozik, amiről annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy szintén nem fogunk belehalni.

FORRÁSSamsung