nokia
Kép: Tek Deeps

A Nokia bejelentette az önálló 5G-s telepítéseket, melyeket vállalati partnerek magánhálózatainak szán. 

A gyártó által kedden bejelentett új 5G magánhálózatok önállóan működnek, ami azt jelenti, hogy nem támaszkodik a meglévő 4G infrastruktúrára. Tehát a cégek teljes mértékben kihasználhatják az 5G potenciálját, amely alacsony késleltetésű, nagy kapacitású szolgáltatásokat tesz lehetővé.

A kereskedelmi forgalomba kerülő hálózatok a Nokia szerint az olyan vállalati ügyfeleket szolgálják ki, amelyeknek fontos a gyorsaság, így például az autóipar és a bányászat. Az 5G két verzióját – önálló és nem önálló – néhány évvel ezelőtt a 3GPP globális mobilkommunikációs szabványügyi szervezet határozta meg. A nem önálló verzió (5G NSA) lehetővé teszi a mobilszolgáltatóknak, hogy egyszerűen hozzáadják az 5G-t a meglévő LTE maghálózathoz.

Kép: ZDNet

Ez lehetővé teszi az új technológia működtetését anélkül, hogy grandiózus infrastruktúra fejlesztést kelljen végrehajtani.  NSA esetén a lefelé irányuló kapcsolat 5G-n fut, míg a felfelé irányuló az LTE-n. A jelenlegi állapotok szerint a világ összes táján az 5G NSA hálózatok telepítése zajlik, de hosszabb távon egyértelműen az 5G SA a megfelelő alternatíva. Ennek lényege, hogy független a jelenlegi infrastruktúrától, és ezt kaphatják a cégek is.

Az ügyfelek 5G SA saját vezeték nélküli hálózatot telepíthetnek akár a Nokia Digital Automation Cloud platformon, akár a Nokia Modular Private Wireless megoldással. A Digital Automation Cloud platform egy hatékony plug-and-play megoldás, ami a helyszínen egy kompakt kiszolgáló telepítését jelenti, a megfelelő alkalmazási platformmal.

 

FORRÁSZDNet