Ericsson 5G Deutsche Telekom
Kép: Ericsson

Az Ericsson 5G fejlesztéssel állt elő, aminek révén a már meglévő állomásokon többlet helyigény nélkül indítható el a középsávú 5G hálózat.

A távközlési szolgáltatók világszerte helyhiánnyal küzdenek, nem tudnak több fizikai helyet biztosítani az újabb hálózati berendezések számára. Erre a problémára adhatnak választ az új AIR megoldások, amelyek lehetővé teszik a szolgáltatók számára a makrocellák és tornyok egyre komplexebb rendszerének kezelését, a bázisállomások környezeti hatásának és az optimalizálási költségek csökkentését. Az új berendezéseknek nincs többlet helyigénye a meglevő állomásokon. A nagy elemszámú, masszív MIMO környezetben a szolgáltatók az új megoldások révén gyorsabban és szélesebb körben tudják telepíteni a középsávú 5G szolgáltatást.

Így működik az új Ericsson 5G fejlesztés

A Kathrein Mobile Communication antennatechnológiát használó Hybrid AIR és Interleaved AIR segítségével a középtartományban működő 5G egyszerűen telepíthető a meglevő bázisállomásokon, mivel az új megoldások egyetlen berendezésbe építve egyesítik az antennába integrált rádió és a többsávos passzív antennatechnológia előnyeit.

Ericsson 5G
Az Ericsson-szakemberek szimulációs eredményei szerint a masszív MIMO környezetben működő, Hybrid, illetve Interleaved AIR megoldásra történő átállás akár hétszeresére növelheti a mobil szélessávú kapacitást a meglevő többsávos antennákhoz viszonyítva. A kapacitásjavulás az új frekvenciaosztásos duplex (FDD) magasabb spektrális hatásfokának, az új FDD sávoknak, és a további Massive MIMO középsávoknak köszönhető. Az új AIR megoldások a 4G kapacitást is javítják.

Komoly partnerekkel

A megoldások kidolgozásában a Swisscom és a Vodafone csoport, az Ericsson hosszú távú és stabil üzleti partnerei is segítettek.
A Swisscom volt az első európai szolgáltató, amely országszerte elindította az 5G szolgáltatást. A cégnek 2019 végére már 90 százalékos lakossági lefedettséget sikerült elérnie, köszönhetően az Ericssonnal történő együttműködésnek és a Hybrid AIR megoldás alkalmazásának. Jelenleg széles körben tudnak középtartományban 5G szolgáltatást nyújtani, a már meglevő bázisállomások felhasználásával, minimális többlet helyigény mellett.

Az Ericsson és a Vodafone közösen fejlesztette ki az Interleaved AIR antenna platformot, amely kulcsszerepet játszik a középtartományban működő 5G széleskörű elterjedésében, mivel támogatja a meglévő frekvenciákat és az új 5G aktív antennákat. A kisméretű termék helytakarékos, leegyszerűsíti az állomások infrastruktúra igényét, ezáltal működtetésük összköltségét is.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!