Kép: GoodFon

A Pirelli intelligens abroncsai 5G-t fognak használni annak érdekében, hogy minél gyorsabban jussanak információk a vezetőhöz, illetve az autó saját rendszeréhez, de még a közlekedés többi résztvevőjéhez is. 

Rendkívül érdekes írás jelent meg az Autószektor oldalán, ami egy tavaly év végi eseményre hívja fel a figyelmet, és megmutatja, hogy az 5G a közlekedésbiztonságban is hatalmas fejlődést hoz majd. A belső érzékelőkkel felszerelt Pirelli Cyber gumiabroncs az új technológiának köszönhetően viharos gyorsasággal tud egy halom információt szolgáltatni. Így többek között arra is képes, hogy felúszás esetén a veszély jelenlétét a többi autó felé továbbítsa.

Kép: Green Car Congress

Az 5G lehetőségeinek kihasználásával a Pirelli képes a gumiabroncsot többrétű kommunikációs környezetbe helyezni, amely magában foglalja a közúti közlekedés teljes ökoszisztémáját, aktívan hozzájárulva a jövőbeli mobilitási megoldások és szolgáltatások fejlesztéséhez, valamint az autonóm vezetési rendszerek komolyabb elterjedéséhez. Mindezt az Ericsson, az Audi, a Tim, az Italdesign és a KTH együttműködésével rendezett bemutatón közölték, tavaly novemberben. Szintén nagyon érdekes, amit a pályanapok szerelmeseinek fejlesztenek, és az  Italia Track Adrenaline nevet viseli. Ez a P Zero Trofeo gumiabroncsokat is magában foglalja. Tulajdonképpen egy virtuális pályamérnököt tisztelhetünk benne, amely valós időben figyeli a gumiabroncsok nyomását és hőmérsékletét, majd ezeket az információkat a telemetrikus adatokkal egyesíti. Így a járművezető számára olyan adatokkal szolgálhat, melyek révén javul a köridő.

 

 

FORRÁSAutószektor