Kép: F. Muhammad - Pixabay

Miközben az Európai Bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy mellőzzék a Huawei technológiáit, a kínai cég kiszámolta, milyen többletköltségeket jelent, ha így tesznek. 

Az Egyesült Államok és az angolok már eldöntötték, hogy a Huawei számára nem teremhet babér az országukban, és az Európai Bizottság is hasonlóan gondolkodik. Erre reagált a kínai cég ide delegált elnökhelyettese, Radoslaw Kedzia egy tegnapi online rendezvényen. A londoni gazdasági elemzőház, az Oxford Economics három különböző történetvezetésű számaira hivatkozva ismertette, milyen anyagi következményekkel járhat, ha kihagyják őket a generációváltásból. Az elemzés szerint a közepes költségeket figyelembe véve az 5G infrastruktúra kiépítése nélkülük 19 százalékkal növelné a beruházási költségeket, ami 3 milliárd eurót jelent évente.

Kép: ADMC – Pixabay

A fejlesztési idő növekedése a 31 vizsgált európai országban 40 milliárd euróval vetné vissza a GDP növekedést. Az elemzésben az is szerepel, hogy milyen hatással járna mindez hazánkra, ami esetünkben 200 milliárd forintot jelent évente az 5G hálózat kiépítésével kapcsolatban. Hosszabb távon pedig az látszik, hogy 2035-ben a GDP növekedés 1000 milliárd forinttal lenne kevesebb, mint úgy, ha a Huawei részt vesz az infrastruktúra kiépítésében. Kedzia szerint az 5G nagyon fontos szerepet játszik a koronavírus okozta gazdasági visszaesésből való kikecmergésben. Amennyiben a kínai nagyvállalatot erőnek erejével kitessékelik ebből a folyamatból, úgy drasztikusan megnőnek a költségek, és jelentősen lelassul a megfelelő lefedettség elérése.

FORRÁSVG