Kép: 631372 - Pixabay

Egy olyan algoritmussal, ami a hangyák táplálkozási és “közlekedési” szokásait veszi alapul, akár felére eshet a környezetterhelés. 

Az 5G hálózatok fejlesztésével jelentősen felgyorsul az információgyűjtés és átadás sebessége, ami kihat a közlekedésre is. Főleg azok számára lehet fontos, akik gépjárműflottát üzemeltetnek, hiszen számukra egyáltalán nem mindegy, mennyi időt töltenek úton a járműveik, és ezalatt mennyi üzemanyagot fogyasztanak. Erre fókuszáltak a birminghami Aston Egyetem kutatói is, akik a hangyák viselkedését vették alapul a megfelelő szoftver kidolgozásakor. Így született meg egy olyan algoritmus, ami egy adott cég flottájának útvonaltervezését teszi egyszerűbbé és gazdaságosabbá. Habár a “hangyás” algoritmusok egy ideje már léteznek, most a fő feladat az volt, hogy városi működéshez hangolják.

Kép: cdz – Pixabay

Így sokkal komolyabb optimalizálási feladatok hajthatóak végre, amit a gyakorlatban is teszteltek. Egy karbantartással foglalkozó cég hat héten keresztül tesztelte a szoftvert, 45 autóval, 437 feladattal. A kutatók azt figyelték meg, hogy az algoritmus segítségével 50 százalékos megtakarítás jelentkezett úgy az úton töltött idővel, mint a fogyasztással. Értelemszerűen így csökkennek a fenntartási, karbantartási költségek, növelhető a munkavégzés hatékonysága, és kisebb a környezetterhelés. Mindez természetesen jótékony hatással van a települések levegőtisztasági céljainak elérésére, és a tiszta levegőjű zónák létesítésére. A kutatók tervei szerint tovább folytatják a tesztelést, kiterjesztve a nehezebb szállítóeszközökre, és a komolyabb flottákra.