Kép: Walkerssk - Pixabay

Miközben a koronavírus a legtöbb téren korlátozó hatással bír, egy intelligens város esetében pozitív hatásai vannak. 

A COVID jelenléte az egész világon érezhető, hiszen komoly befolyással van az emberek mindennapi életére, legyen az munkavégzés, tömegközlekedés, étkezés vagy vásárlás. Miközben a világjárvány néhány infrastrukturális fejlesztést megállított, az intelligens város technológiája tekintetében gyorsító hatással bír.

A távközlési ipar veteránja, Keith Pennachio, a SQUAN stratégiai tisztviselője és EVP-je ezzel kapcsolatban osztotta meg gondolatait. Habár szerinte az olyan metropoliszok tekintetében, mint például New York, legtöbb területen a járvány mindent lassít, az intelligens technológiák terjedésében nem lát visszaesést. Véleménye szerint drámai igénynövekedés tapasztalható azon eszközök iránt, amelyek megkönnyítik az érintkezés nélküli életet.

Okosabb épületek jöhetnek
Kép: Pixabay

Elég csak az olyan egyszerű dolgokra gondolni, mint a fizetés, csomagküldés vagy éppen ajtónyitás. Sokan most kezdik el használni a telefonos fizetés lehetőségét, míg mások az otthoni intelligens ökoszisztémát fedezik fel. Penachio szerint a koronavírus meghatározó változásokat fog hagyni a városok életében, és a hétköznapi dolgainkban is. Például meg kell szoknunk a reptéri hőmérőzést, ami egyúttal azt is jelenti, hogy itt is informatikai fejlesztésekre lesz szükség, hogy az információk minél gyorsabban eljussanak a megfelelő helyekre.

Az intelligens város tehát pontosan annak köszönheti a gyorsabb fejlődést, hogy életünk számos területén korlátozásokkal kell szembenézni. Pennachió szerint míg a vírus előtt sok dolog csak ötlet volt, az mára valósággá vált, vagy ha mégsem, legalább elindultunk abba az irányba. Továbbá elfogadottabbak lettek a robotizált technológiák, és a drónok használata. Ugyanakkor a fejlődés egyfajta megalkuvással is jár. Hiszen például az Alexa használata egyúttal azt is feltételezheti, hogy sebezhetővé válunk a kibertámadásokkal szemben.

FORRÁSMarketScale