Kép: alan9187 - Pixabay

Az 5G nem csak felgyorsítja az információáramlást, de segíthet a fenntartható fejlődés céljainak elérésében is, maga az ökoszisztéma pedig egy egészen érdekes cikluson alapszik. 

A World Economic Forum és a PwC csapata megalkotta az 5G Ökoszisztéma Kört, ami ügyesen vázolja, hogy az új technológia egyes elemei hogyan hatnak egymásra, és miként segítik egymást. A kezdőpont a Spektrum, ami tulajdonképpen a hajtóanyaga az egész rendszernek, ami nélkül nincs 5G hálózati infrastruktúra, és nincsenek erre támaszkodó, működő eszközök. A jövőbeli hálózatok egyaránt használni fogják a jelenleg is rendelkezésre álló, valamint az alternatív technológiákat, illetve a már licencelt, és a még nem használt sávokat. Ez utóbbival kapcsolatban annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy az alacsonyabb sávok hosszabb hatótávot eredményeznek, ugyanakkor alacsonyabb a kapacitássűrűség. A magasabb spektrumban pedig pont az ellenkezője történik, tehát a rövid hatótávolság mellé nagyobb kapacitás társul.

Forrás: World Economic Forum

Amennyiben adott a spektrum (márpedig adott, hiszen körülvesz minket), akkor jöhet a megfelelő infrastruktúra, tehát az 5G hálózat elemei. Ezek biztosítják a lefedettséget, az alacsony késleltetést, és a használhatóságot. Ide tartozik az, amit a járókelő fizikailag is észlel, tehát a bázisállomások, és kiszolgáló létesítményeik, de ebbe a halmazba tartoznak a felhőalapú dolgok, csak ezeket az utcán sétálva nem látjuk.

Tehát van már megfelelő infrastruktúránk, ami kihasználja a számára kijelölt spektrumot, így jöhetnek az Eszközök, hiszen minek az 5G, ha nincs mivel élvezni a pozitív hatásait. A Gartner prognózisa szerint 2021-ben már 25 milliárd olyan eszköz lesz, ami 5G-s, és ebbe nem csak a telefonok tartoznak, hanem akár az érzékelők is. Ez a szám egyébként 2019-ben 14,2 milliárd volt, bár azt azért érdemes megemlíteni, hogy a prognózis nem számolt a koronavírussal.

ericsson Deutsche Telekom
Kép: Land Mobile

Itt jönnek a képbe a Szolgáltatások, hiszen ezek nélkül újfent csak levélnehezék lenne minden olyan kütyü, ami az ökoszisztéma része. Hogy ezek milyen szolgáltatások, azt pedig már tudjuk, hiszen jelenleg is ilyeneket veszünk igénybe. Egyértelmű, hogy az 5G, amit a negyedik ipari forradalomnak nevezett technológiai robbanás egyik kulcselemének tartanak, meg fogja változtatni az életünket.

Az ökoszisztéma ezt a Hatás névvel illeti, ami két területen jelentkezik: gazdasági és szociális. Előbbinél a munkaerőpiacot, fizetéseket, gazdasági kimeneteket, profitot, befektetést, míg utóbbinál az oktatást, egészséget, levegőminőséget, üvegházgázok mennyiségét, mezőgazdaságot, biodiverzitást, hulladékgazdálkodást, vízfelhasználást-és minőséget értjük. Ahogy a fent ábrán látható, az 5G Ökoszisztéma Kör közepén a Biztonság helyezkedik el, mely értelemszerűen a fizikailag elérhető dolgokon alapul. Tehát ha a hálózat egyes hardverelemei könnyedén támadhatóak, nincs biztonság sem.