Kép: Gerd Altmann - Pixabay

Elképesztő mennyiségű szén-dioxid takarítható meg azzal, hogy bevezetjük az 5G-s technológiát. 

Az O2 mobilszolgáltató továbbra is lapátolja a szenet az 5G-s gőzmozdonyba, hogy száguldjon a szerelvény, ahogy csak tud. A cég ezúttal belenézett az üveggömbjébe, és azt látta, hogy  a szélessávú technológia a kapcsolódó egyéb intelligens vívmányokkal együtt 2035-ig Angliában akár 269 megatonna széndioxid megtakarítását eredményezheti. Összehasonlításként írjuk, hogy az ország összes kibocsátása 2018-ban 280 Mt volt.

Az O2 legutóbbi, „Zöldebben kapcsolódó jövő” című jelentése  megállapította, hogy az ultragyors 5G-összeköttetés és az általa lehetővé tett megoldások „számos ágazatban csökkentik a szén-dioxid kibocsátást”. Ugyanakkor a 269 megatonna egy igencsak optimista forgatókönyv esetén valósulhat meg, ám a pesszimista becslés sem rossz, hiszen az 220 megatonnnyi megtakarítást mutat.

Kép: Valentin Baciu – Pixabay

A számítások azon a feltételezésen alapulnak, hogy az 5G fokozatosan átveszi a szerepet a háztartásokban is, és 2035-ben a szigetország 50 százaléka így csatlakozik,  az Egyesült Királyság otthonainak 50% -a használja. Mark Evans, az O2 vezérigazgatója elmondta, az ultragyors csatlakozás jelentős szerepet játszhat Nagy-Britannia újjáépítésében, miközben elősegítheti a gazdaság környezetbarátabbá tételét.

Annak ellenére, hogy az O2 előrejelzései bizonytalanok, mégis meglehetősen érdekes a teljes jelentésük, bizakodásra adva okot. Fontos rámutatni, hogy az 5G hálózatok energiahatékonyabbak (például nagyobb adatsebesség az alacsonyabb energiafogyasztás érdekében), mint a korábbi szabványok. Például az O2 infrastrukturális partnere, az Ericsson elindította a Breaking the Energy Curve nevû programot, amelynek célja „annak biztosítása, hogy az 5G tízszer hatékonyabb energiafelhasználást érjen el, mint a 4G” (ennek céldátuma 2023).