ericsson
Kép: Ericsson

Az Ericsson megkötötte századik kereskedelmi 5G szerződését, melyek részeként már 56 élő 5G hálózat működik, köztük Magyarországon a Magyar Telekom hálózata.

Az Ericsson egy igen fontos ponthoz érkezett az 5G hálózatok elindítása terén, mivel is aláírta a századik távközlési szolgáltatóval kötött kereskedelmi 5G szerződését. A 100 szerződés között 56 már üzemelő 5G hálózat található. Az Ericsson Magyarországon is megkötött már hasonló megállapodást, a Magyar Telekom kereskedelmi 5G hálózata a cég harmincadik élő hálózatindítása volt a világon.

A társaság a századik kereskedelmi 5G szerződést a szlovén Telekom Slovenije távközlési szolgáltatóval írta alá. Az 5G kutatás-fejlesztés terén a vállalat a kezdetektől szoros, stratégiai együttműködést folytat a vezető távközlési szolgáltatókkal. Az első 5G partnerségi megállapodását 2014-ben jelentette be. A kezdeti technológiai együttműködéseket és partnerségi szándéknyilatkozatokat az 5G New Radio (NR) technológia tesztelése követte.

ericsson háztető
Az Ericsson 5G hálózatának telepítése Ausztráliában. Kép: Ericsson

Ezután került sor a kereskedelmi megállapodásokra és a hálózat-fejlesztések bejelentésére, majd 2018-ban jött el az idő az első kereskedelmi 5G hálózatok elindítására. A szerződések, a Radio System és a Core hálózati portfolió termékeire és szolgáltatásaira támaszkodva, a rádió hozzáférési hálózatok (RAN) és maghálózatok telepítésére szólnak. Az 5G telepítések során az NSA (non-standalone), SA (standalone) és spektrum-megosztási technológiát, valamint a dual-mode 5G Core-ra támaszkodó, felhő-natív megoldásokat egyaránt kínál.

A cég magas, közép és alacsony frekvenciasávon is telepített már 5G hálózatokat városi, elővárosi és vidéki környezetben, a mobilszélessáv és a helyhez kötött vezeték nélküli hozzáférés (FWA) támogatására. A fejlett 5G piacokon a szolgáltatók egyebek mellett már 5G-alapú kiterjesztett valóság (AR) és virtuális valóság (VR) szolgáltatásokat kínálnak az oktatás, szórakozás és játékok terén.

Kép: Ericsson

„Az Ericsson 5G technológiájának fejlesztése során kezdettől fogva az ügyfelek igényei játszottak központi szerepet a portfolió kialakításában – mondta el Börje Ekholm, az Ericsson elnök-vezérigazgatója. – Büszkék vagyunk rá, hogy elkötelezettségünk eredményeként, világszerte már 100 távközlési szolgáltató választotta a mi technológiánkat ahhoz, hogy sikerrel kiaknázhassák az 5G nyújtotta előnyöket. Működésünk során továbbra is ügyfeleinket helyezzük a középpontba, segítve őket, hogy az 5G kínálta előnyöket, mint kritikus fontosságú nemzeti infrastruktúrát biztosíthassák előfizetőik, az ipar, a társadalom és az országok számára.”

Az Ericsson számos szolgáltatóval, egyetemmel, technológiai intézettel és iparági partnerrel együttműködésben fejlesztette és térképezte fel az 5G üzleti és lakossági felhasználási lehetőségeit, így többek közt a gyártóüzemek automatizálására, az intelligens irodákra, a távsebészeti beavatkozásokra, és más vállalkozási és Ipar 4.0 alkalmazásokra vonatkozó lehetőségeket.

Egyes partner-megállapodások eredményeként dedikált 5G hálózatok létrehozására is sor került, többek közt az Ericsson gyártóüzemeiben világszerte.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!