Kép: Pixabay

Oké, nem túl nagy tényező, sőt, kimondottan kicsinek mondható, de Magyarország is felkerült arra a harmincas listára, ami az önvezető autózással foglalkozó országok technológiai felkészültségét rendezi sorba. 

A KPMG fogta magát, és összeállított egy harminc országból álló listát aszerint, hogy melyik mennyire van felkészülve az önvezető autózáshoz szükséges alkatrészek és szoftverek gyártására. Magyarország számára ez azért fontos, mert hazánk a 25. helyen szerepel, tehát annak ellenére, hogy van még hová fejlődni, azért idehaza is elég komoly dolgok történnek. A KPMG a listát egy átfogó ismérvrendszer mentén állította össze, így vizsgálta a meglévő technológiai környezetet, a szabályozást, az infrastruktúrát, az innovációt, valamint a fogyasztói magatartást. A felmérés egyik megállapítása az lett, hogy lecsengett a kezdeti hype, és mostanra ott tartanak a cégek, hogy valóban előremutató, nem csupán tapogatózó technológiákat ültessenek a járművekbe.

Kép: Járműipar

Érdekesség még, hogy tavaly a 17. helyen tanyázó Dél-Korea jelenleg a hetedik, míg a dobogó legfelső fokán Szingapúr áll, amit Hollandia követ. A bronzérmet Norvégia vitte el idén, míg a negyedik és ötödik helyen az Egyesült Államokat, és Finnországot találjuk. Magyarország a harmincas lista 25. helyére úgy került fel, hogy az eddig is ismert cégek mellett feltűnt pár újabb az elmúlt évben. Illetve nagyot lökött a szekéren a zalaegerszegi tesztpálya, ahol az intelligens városokkal kapcsolatos vizsgálatok is zajlanak. Mindebből az látszik, hogy hazánk a kínálati oldalon tud jobban szerepelni, hiszen felvevőként nem vagyunk túl nagyok.

FORRÁSAz Üzlet