Kép: GizChina

Még használható 5G is csak mutatóban van a világban, de a szakemberek már azt találgatják, milyen lesz, ha már a 6G lesz a meghatározó. 

Erős túlzás lenne azt állítani, hogy az 5G rohamos terjedésben van, mert bár a világ meghatározó államaiban rendesen felpörgették a kiépítést, általánosságban nem ez a jellemző. Ám a kutatók már azon dolgoznak, hogy egyszer majd jön az utód, aminek hivatalos neve még nincs, de talán nem túl nagy tévedés, ha a 2G, a 3G, a 4G és az 5G után 6G-nek nevezni. Az Osakai Egyetem és a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem közös cikke enged némi bepillantás abba, milyen is lehet a 6G. Az általuk fejlesztett chip másodpercenként 11 gigabites tempóval dolgozik, ami elég gyors ahhoz, hogy valós időben közvetítsen 4K-s filmeket.

Kép: Microwaves & RF

Vagy ha ez nem mond semmit, akkor gondoljunk arra, hogy egyetlen másodperc alatt 142 órányi Netflix mozi tölthető le. A 6G az 5G frekvencia több mint háromszorosán képes továbbadni a hullámokat: egy terahertz, vagy másodpercenként trillió ciklus. A csapat szerint ez 11 gigabit / másodperc adatátviteli sebességet eredményez. Látható, hogy már ez is nagyon gyors az 5G-hez képest, de az egyik vezeték nélküli kommunikációs szakember becslése szerint a 6G-hálózatok akár 8000 gigabites sebességet is képesek kezelni másodpercenként. Ám ez még odébb van, és szakemberek becslése szerint sem köszön be 2030-nál hamarabb, amit arra alapoznak, hogy a korábbi generációk is nagyjából 10 évenként követték egymást.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!