Kép: CoinDesk

Oké, hogy hatalmas ország, rengeteg lakossal, de a China Mobile adataiból akkor is az tűnik ki, hogy Kína elég keményen tapossa a gázt 5G téren.

A China Mobile, mint a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, júliusban 13,85 millióval tudta növelni az 5G-s előfizetéseinek számát. Ez azt jelenti, hogy így összesen már 84,05 millióval büszkélkedhet úgy, hogy januárban még csupán 6,7 millión állt a számláló. Ami a mobiltávközlést illeti, összesen 946,37 millió előfizetővel rendelkezett a cég július végéig, ami tavaly ilyenkor 938,6 millió volt. A China Mobile jelenleg 188 000 aktív 5G-s bázisállomást tudhat magáénak, ami azt jelenti, hogy ötven városban kínálja az új technológia lehetőségeit a lakosságnak.

Kép: RCRWireless News

A kapcsolódó beruházásokra vonatkozó szerződéseket a China Mobile zömében a Huawei-hez, valamint a ZTE-hez irányította, így előbbi 57,3 százalékkal van jelen, utóbbi pedig 28,7-tel. A maradékon az Ericsson (11,5%), valamint a China Information Communication Technologies (2,6%) osztozik. A fejlesztések következő fázisában a kínai szolgáltató az ország 28 régiójában 232 000 bázisállomás üzemeltetésére törekszik, amit az év végére 300 000-re szeretne növelni. Eközben a rivális China Telecom, ahogy azt korábban meg is írtuk, 11,4 millióval tudta növelni júliusban az előfizetők számát, és 43,9 millióra az összes szerződését. A Kínában jelenlévő nagyobb szolgáltatók, tehát a China Mobile, a China Telecom, valamint a China Unicom jelenleg összesen a negyedmilliós számot meghaladó bázisállomással rendelkeznek. A prognózisok szerint 2025-re a mobilkapcsolatok 28 százaléka fogja az 5G-t használni, míg világszinten ez a szám egyharmadra tehető majd.

FORRÁSRCR Wireless News