Kép: FelixMittermeier, Pixabay

Az USA keresztesháborúja Németország irányába is kiterjed, ahol azonban megosztottak az elképzelések arról, hogy szükség van-e a Huawei kipaterolására vagy sem.

Régóta ismert tény, hogy az Egyesült Államok bezárta a kapuit a Huawei által nyújtott 5G-s technológiák előtt, és az is, hogy ezt a tiltást megpróbálja minél több országgal megcsináltatni. Az Egyesült Királyság a leginkább együttműködő partner, ahol nemrég döntöttek hasonlóan, illetve arról is, hogy 2027-re az 5G hálózatok semmilyen eleme nem származhat a kínai gyártótól. Az USA pedig ezúttal Németország irányába indult, ahol Angela Merkel kancellár és Peter Altamaier gazdasági miniszter igyekszik elejét venni a Huawei tényleges kizárásának. Velünk szemben azonban az SPD parlamenti frakciója, és az általuk irányított külügyminisztérium igencsak az embargó mellett van. Miközben az USA külügyminisztere, Mike Pompeo már-már színpadias keretek között hagyta ki a németeket a Clean Networkot népszerűsítő európai látogatása során, Keith Krach külügyi államtitkár egy nyilatkozatot juttatott el hozzájuk.

Keith Krach, az USA államtitkára, Forrás: KeithJKrach

Ebben a nem túl élesen megfogalmazott amerikai vélemény szerint a németeknek fel kell tenniük a kérdést, kiben bízzanak. Az európai szolgáltatókban, vagy egy olyan vállalatban, amelyik egyenesen a Kínai Kommunista Párthoz van bedrótozva, lehetővé téve a zsarnokságot, az emberi jogok sárba tiprását, és a lakosság megfigyelésére berendezkedett államot. A nyilatkozat azt írja továbbá, hogy az USA tiszteletben tartja Németország döntését, ugyanakkor kiemeli, hogy számos európai ország csatlakozott már a Clean Network programhoz. Tankred Schipanski, a német CDU parlamenti frakciójának digitális ügyekért felelős szóvivője azonban mindezt több, mint sajnálatosnak nevezi, és szerinte országa, valamint az Európai Unió közös álláspontja nem olyan rövidlátó, fekete-fehérben gondolkodó, mint az Egyesült Államoké. Ami bizonyára igaz, ellenben az Európai Bizottság nemrégiben mégis arra kérte a tagállamokat, hogy elővigyázatosan járjanak el Huawei kérdésben.

FORRÁSMagyar Kereskedelmi és Iparkamara