Robotok

Bécsben a Klinik Floridsdorf gyermekügyeleti osztályán 5G technológiával működő robotok segítik az orvosok és nővérek munkáját. A három, “Amy” nevű egészségügyi robotot a “Magenta Telekom” adományozta a kórháznak.

A  gyermekambulancián üzembe helyezett robotok tudnak lázat mérni, de akár el is magyarázzák a gyermekeknek, hogy mi az a koronavírus és hogy miért fontos egymástól megfelelő távolságot tartani.

A 120 centi magas robotok több mikrofonnal, infravörös kamerákkal, Android rendszerrel és érintőképernyővel is fel vannak szerelve, ezen kívül pedig követési, úgynevezett “Follow-me” funkció is van bennük. Az “Amy”-k jelenleg a gyermekügyeleti osztály igényeire vannak beprogramozva, de később más feladatokat is el tudnak majd látni, például segítséget nyújthatnak majd az épületben való eligazodásban is.

“A robotok nemcsak kellemesebbé teszik a gyerekek számára a várakozási időt, de a Klinik Floridsdorf csapatát is támogatják” – emelte ki Michael Ludwig, Bécs polgármestere.

Klinik Floridsdorf Aussenansicht Blick vom Healing Garten

A Klinik Floridsdorf kórházban a digitalizáció szintje különösen magas: mintegy 3.000 orvosi műszer van a hálózatra kötve, és a kórházban összesen 900 wifi-router található.

Az egészségügyi robotok használata már nem a jövő zenéje. Hamarosan komplex operációs robotokat is használhatnak majd sebészeti beavatkozások során, melyek még precízebb operációkat tesznek lehetővé, jelezte az “Amy”-k átadásán Bécs egészségügyért felelős városi tanácsnoka, Peter Hacker.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!