Kép: Vox

Az 5G a hadviselés számára is nagy lehetőségeket jelent, amelyben a sérülékeny emberi jelenlétet robotjárművek és drónok válthatják ki. 

Az amerikai tengerészgyalogságnak elég komoly elképzelése van arról, hogyan fog kinézni a jövőben a hadviselés, miután az 5G rendszerszintű lehetőséggé válik. Brandon Newell alezredes szerint jelenleg akadnak olyan feladatok, amelyeknél egyetlen sofőrt kiküldeni túl veszélyes a háborús övezetben. Ilyenkor az ellátást helikopterekkel, vagy állig felfegyverzett konvojokkal oldják meg. Ám ehhez komoly felkészültség szükséges, és előfordulhat, hogy az ellátórendszer lassan reagál, ha lőszerre, vízre, vagy létfontosságú elektronikai dolgokra van szükség. Ez pedig nem megfelelő olyan hadviseléshez, melyben kisebb, földrajzilag szétszórt csapatokat mozgatnak, hogy ne képezzenek nagy, statikus célpontokat.

Éppen ezért szükséges ember nélküli járművek, drónok bevetése, amit ha meg is semmisít az ellenség, emberi élet nincs veszélyben. Itt jön képbe az 5G, aminek segítségével önvezető eszközökkel lehet mozogni, amelyek már kellő intelligenciával rendelkeznek ahhoz, hogy önállóan eljuthassanak rendeltetési helyükre. A robotok egymással folytatott kommunikációja az új technológia révén gyorsabban képesek kommunikálni, így a harctérrel is jobban “tisztában” vannak. Mindezt elég jól példázza az a kísérlet, melyet júliusban hajtottak végre a Robotic Research marylandi tesztterületén. Itt egy 8×8-as MUTT nevű járműt indítottak útnak két Pegasus minidrónnal, melyek a teherautón kaptak helyet. Ezek szükség esetén felszálltak, és felderítették a terepet a MUTT előtt, felfedve az útvonal olyan részeit, melyek egyébként nem voltak láthatóak.

Az egyik Pegasus egy kicsi, de kulcsfontosságú utánpótlási alkatrészt vitt, mégpedig egy akkumulátort, ami máshová kellett, mint ahová a 8X8-as jármű tartott. Ezzel időt és energiát spórolt meg, és csökkentette a szállítási időt. Mindezt még a jelenleg széles körben rendelkezésre álló 4G és LTE hálózatokon keresztül irányították, de nem szükséges részletezni, hogy a hadviselés számára az 5G sokkal gyorsabb kommunikációt eredményezhet az ilyen jellegű műveleteknél. Mindez alapjaiban változtatja majd meg a fegyveres konfliktusokat, és remélhetően számos emberéletet ment majd meg.

FORRÁSBreaking Defense