Telekom 5G Technológia

Az 5G lehetséges felhasználási területeiről nálunk is rengeteg szó esett már, ezek azonban sok esetben tűnhetnek futurisztikus ábrándozásnak a realitások talaján álló elképzelések helyett. A Telekom 5G projektvezetője, Kiss Tamás maga is úgy véli, hogy a megvalósult, vagy épp folyamatban lévő, hasznos projektek ellenére továbbra is jellemző ez a hozzáállás a szélesebb közönség részéről. A szakember azonban már a korábbi mobiltechnológiák megjelenése kapcsán is megtapasztalta, hogy az induláskor nem mindig látszik előre, melyek lesznek annak legfőbb felhasználási területei, ezek sokszor a technológia elterjedésével együtt kristályosodnak ki.

Általánosságban elmondható, hogy a lakossági felhasználókat nem hozza különösebben lázba az 5G – de ez épp így elmondható volt a korábbi technológiákról is. „A vásárlókat nem az érdekli, hogy milyen technológiát használ a telefonjuk, nekik csak az számít, hogy megbízhatóan működjön, tudjanak rajta internetezni, videókat nézni, elérjék a számukra fontos tartalmakat. Az, hogy ezt hány G-s technológia biztosítja, igazából irreleváns” – mondta el a szakember.

Egyre több app, egyre több G

Manapság az alkalmazások használata nélkül szinte elképzelhetetlen az élet, felkelés után (sokan ehhez is a telefont használják), és az első kávé előtt valószínűleg mindenki túl van már néhány app megnyitásán – időjárás, menetrend, híroldalak… Legtöbbször ingyenes alkalmazások, amelyekben különböző hirdetések biztosítják, hogy a felhasználónak ne kelljen fizetnie értük.

Telekom 5G szolgáltatás
Egyelőre még nem sok helyen férünk hozzá az új technológiához, de egyre nő lefedett terület.

„Az ilyen appok régebben simán működtek 2G-s telefonokon is, azonban annyi banner és különféle pop-up került a képbe, hogy egy idő után a 2G technológia már nem képes ezeket lekezelni. Ezekben az esetekben nem az adatmennyiség a probléma, sokkal inkább az, hogy a készüléknek minden egyes objektumot külön le kell hívnia, itt pedig a 2G  150 miliszekundumos késleltetése már komoly problémaként jelentkezik, de a 3G sem nagyon tudja már kezelni a bonyolultabb netes felületeket” – összegzi a Telekom szakértője.

Nem csak a felhasználói szokások változtak, hanem a tartalmak készítői is máshogy viszonyulnak a  világhoz.

Míg korábban odafigyeltek arra, hogy ne rámolják tele a felületeiket hatalmas képekkel és videókkal, addig mára már nagy felbontású, és ennek megfelelően hatalmas méretű fotókkal van teletűzdelve minden felület – szimplán azért, mert ma már ez is belefér.  „Annak idején a wap nem volt egy túl élvezetes felület, de amikor megjelent az iPhone és ezzel együtt a telefon kijelzőjén is élvezhető webes tartalmak, az jelentős lökést adott a mobilos adatforgalomnak.” Ehhez pedig a weboldalak és appok látogatóinak kell alkalmazkodniuk, jelen esetben azáltal, hogy több G-re váltanak.

Megfoghatók a lakossági felhasználók?

Mivel Magyarországon a lakossági felhasználásra jelenleg a 4G tökéletesen alkalmas – jó a lefedettség és a sebességre sem lehet különösebben panaszkodni, nálunk fokozottan felmerülhet az a gondolat, hogy az 5G inkább a különféle iparágak működését reformálhatja meg.

Ezzel együtt a szolgáltatók nyilvánvalóan keresik az olyan megoldásokat, amivel a lakossági felhasználók számára is vonzóvá lehet tenni az új technológiát.

„Az ügyfél nem feltétlenül tudja, miért lesz jó neki egy adott új technológia. Ezért most a mi feladatunk az, hogy olyan tartalmat, szolgáltatást biztosítsunk, amivel kiaknázhatók az 5G előnyei, hiszen önmagában csak azért, hogy 4G helyett 5G technológiát használjon a készülék a megszokott alkalmazások futtatásához, senki nem fog váltani. Ha azonban olyan alkalmazásokat tudunk kínálni, amelyek kényelmesebbé vagy éppen szórakoztatóbbá teszik a mindennapokat, azok a felhasználói szokásokra is hatással lehetnek” – mondta erről Tamás, aki szerint az egyik vonzó terület a gaming lehet.

Egyre többen vannak ugyanis azok, akik nem csak otthon, az asztali gépek előtt ülve játszanak a kedvenc játékaikkal, hanem akár út közben is – ehhez a gyártói oldalról is bővül a kifejezetten gamereket célzó készülékek választéka, amiket az ő igényeik alapján alakítottak ki. Azonban a hardver mellett ezen a területen a felhasznált technológia is sokat dobhat az élményen; például egy Call of Duty esetén a késleltetés olyasmi, ami miatt már érdemes lehet 5G-re váltani.

Információk szemmagasságban

Az AR/VR megoldások általában inkább az oktatáshoz és a turizmushoz kapcsolódva kerülnek elő, de Tamás szerint ezek könnyedén alkalmazhatók a lakossági felhasználóknak szánt szolgáltatásokban is. „Az AR szemüvegekkel sokmindent ki lehet váltani: a kinyomtatott, kismillió nyelvű összeszerelési útmutatók helyett megjelenhetnek a folyamatot a szemünk előtt részletező tutorial-ok, de például a telefon képernyőjén futó navigáció is átköltözhet közvetlenül oda, ahova amúgy is nézünk az utat figyelve. Ezzel kapcsolatban pedig érdekes kérdés, hogy egy ilyen elmozdulás vajon eredményezheti-e hosszú távon, hogy a telefonok kijelzője a folyamatos növekedés helyett ismét elinduljon a kisebbé válás útján.”

Telekom AR/VR

Bár a Google glass már 10 éves projekt és el is halt, ennek oka valószínűleg az volt, hogy túl korán érkezett, jelen pillanatban viszont minden nagyobb cég dolgozik a saját, hasonló eszközén – a jelek szerint most már a világ is készen áll ezekre, és az őket támogató technológia mellett az ügyfélhajlandóság is adott ahhoz, hogy sikeressé váljanak ezek a termékek.

App a lelke mindennek?

Ehhez természetesen az is szükséges, hogy elegendő olyan alkalmazás legyen, amit ilyen eszközökre (és 5G-re optimalizálva) fejlesztenek. Annak idején, az első iPhone megjelenésekor nyilvánvalóan gyerekcipőben járt még az alkalmazások piaca is, mára viszont komoly iparág épült erre, mind az Androidos Play Store-ban, mint az Apple App Store-jában elképesztő kínálattal találjuk szemben magunkat, ráadásul a Huawei saját alkalmazásboltja is lendületesen fejlődik az Egyesült Államokkal való csatározás eredményeként.

Telekom AR/VR

Elmondható tehát, hogy megvannak azok a cégek, amelyek kis túlzással kisujjból rázzák ki a különféle új térképeket, stoppereket, játékokat, naptárakat… gyakorlatilag bármit, amit el lehet adni, vagy a felhasználóknak, vagy a hirdetőknek. Ezek a csapatok pedig vélhetőleg könnyedén átállnak majd az 5G igényű appok fejlesztésére, amint erre értelmezhető mértékű kereslet adódik. És ezek csak a lakossági felhasználású fejlesztések – a különféle iparágak saját igényeit kiszolgáló megoldások egy teljesen külön területet képeznek, hiszen ezeknél jóval specifikusabb igényeket kell majd kielégíteni.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!