Kép: Steve Buissinne - Pixabay

Elég nagy meglepetést okozott, hogy az érkezőben lévő új almás generációból csak az iPhone 12 Pro Max támogatja a milliméteres hullámú 5G-t. 

Abban természetesen nem lesz hiba, hogy az iPhone 12 család minden tagja alkalmas lesz az ötödik generációs technológia használatára, de a leggyorsabb – milliméteres hullámú – spektrumot csak az iPhone 12 Pro Max lesz képes kezelni. Több forrás szerint ennek az oka elég prózai, ugyanis csupán a 6,5 hüvelykes kijelzővel rendelkező modellben van elég hely ahhoz, hogy elférjen az ehhez szükséges hardver. Beleértve a nagyobb kapacitású akkumulátort is, hiszen az 5G önmagában is több energiát kér, mint amit a 4G/LTE igényel. Ráadásul a jelenlegi információk szerint csupán az Egyesült Államok, Korea, és Japán fogja megkapni az említett eszközt.

Kép: RCR Wireless

Ami a milliméteres hullámú 5G-t illeti, 24 és 39 GHz között dolgozik, és 1 Gbps, vagy efeletti sebesség érhető el vele, ugyanakkor vannak hátrányai. Ezek közé tartozik a gyenge penetrációs képesség, illetve a hozzá szükséges kiépítések nagyobb költsége. A 6 GHz alatti spektrumok ezzel szemben bár lassabbak, de könnyebben áthatolnak a falakon, így bázisállomásonként több felhasználó csatlakozhat, szemben a milliméter hullámmal. Visszatérve az iPhone 12-re, a pletykák szerint két csúcskategóriás tagja lesz, az iPhone 12 Pro Max, valamint a 6,1 hüvelykes Pro. A valamivel alacsonyabb árkategóriában szintén két készülék várható, 5,4 és 6,1 hüvelykes kijelzővel. Továbbá rebesgetnek még egy szintén pénztárcabarátibb kivitelt, ami 4G-s, és az iPhone SE frissített verziója.

FORRÁSFast Company