Kép: Shout Out UK

Komoly ellenkezést váltott ki a kocsma környezetében felállított 5G oszlop, ami a tiltakozók szerint a városképre sincs jó hatással.

Az angliai Gnosall városában lévő Royal Oak nevű, méltán elismert pub közelében létesítendő 5G oszlop egészen pontosan 53 – írásban beadott – észrevételt váltott ki. Többek szerint ugyanis nem fogja a távközlést gyorsítani, ugyanakkor egészséggel és biztonsággal kapcsolatos félelmeket vált ki a polgárokból. Mindemellett a panaszok megemlítik, hogy a New Port Road-on lévő kocsma átellenes oldalára kerülő létesítmény vizuálisan is zavaró. Érdemes megemlíteni, hogy az észrevételek között két pozitív is van, melyek szerint így javulhat a jelenleg kifogásolható mobilkapcsolat és adatsebesség, aminek kiemelt jelentősége van így a járvány idején.

Így néz ki a Royal Oak, kép: TripAdvisor

A tiltakozók azt is kifogásolják, hogy a városvezetés a megkérdezésük nélkül döntött a 19 méteres objektumról, bár feltételezhető, hogy egy sima villanykaró létesítése senkit nem zavarna. Most azonban a felhorgadt városiak számon kérik a nyilvánosság hiányát, helytelennek tartva ezt a gyakorlatot. Will Mocket, helyi lakos felteszi a kérdést, hogy ez lenne-e a demokrácia új arca, és a gondoskodó közösség, amelyben élnek? Szerinte elgondolkodtató, hogy valóban olyan képviselőik vannak-e a városvezetésben, akik értük dolgoznak. Természetesen megjelenik a szokásos félelem is, ami szerint több ezer szakértő és kutatás mondta már ki, hogy az 5G egészségkárosító hatással rendelkezik, ami egyébként nem így van. A tiltakozásoktól függetlenül az oszlop marad a kocsma közelében.

FORRÁSExpress & Star