Kép: GadgetGuy

Az idei év nem az okostelefon piac kedvenc időszaka, de úgy tűnik, az 5G fokozatos terjedése a víz felett tarthatja az iparágat. 

Az idei év számos ágazatban jelentős visszaesést okozott, és a járványt nem csupán a turizmus, valamint a személyszállító kisiparosok szenvedték meg. Ugyanígy visszaesett az okostelefon piac eredménye is, méghozzá a számítások szerint 10,7 százalékkal, ami “nem jó, de nem is tragikus”. A koronavírus okozta negatív hatások többek között abban is tetten érhetőek, hogy a nélkülözhető cikkek értékesítése megcsappant, beleértve a kütyüket is. Ugyanakkor van, ami a pandémiás helyzet ellenére elég jól áll, és ilyen az 5G, valamint a hozzá kapcsolódó telefonok helyzete. A Canalys nevű elemzőcég szerint az idei évben 280 millió olyan készülék talál gazdára, ami már tudja kezelni az új technológiát.

Okostelefon eladások ár szerint az egyes országokban és régiókban. Grafikon: Canalys

Nem meglepő módon ezek jelentős része, 62 % Kínához köthető, ahol olcsón lehet készülékhez jutni. Második helyen az Egyesült Államok lesz 15 százalékkal, míg harmadikként a Kína nélküli Ázsia és a Csendes-óceán térsége fut majd be. Sokak szerint az 5G-képes iPhone 12 megjelenése is jó hatással lehet az eladásokra. Megfigyelhető volt, hogy miután megjelent a koronavírus, és bezártak a boltok, a gyártók és forgalmazók teljes erővel az online jelenlét felé fordultak, ami az év további részére nézve stabilizálódást hozhat. Annak ellenére, hogy az 5G kiépítése sem a korábbi tervek szerint halad, mégis fellendítheti az okostelefon piacot. A jelenlegi prognózisok szerint 9,9 százalékos növekedés várható majd, ami bár messze nem idézi a 2020 előtti számokat, de mégis pozitív előjelű.

FORRÁSTechcrunch