Kép: Chickenonline - Pixabay

Kanada híres az udvariasságáról és konfliktuskerüléséről, ami most nehéz helyzetbe hozza az államigazgatást a Huawei tiltásának témakörében. 

Tudjuk, hogy Kanada egy olyan ország, ahol ha a busz nekimegy egy autónak, a kijelzőjén a “Sorry!” felirat olvasható. Ez a fajta – egyébként emberi mivoltában nagyon is előremutató – udvariasság és konfliktuskerülés hozza nehéz helyzetbe az ország vezetését. Adott ugyanis a mindenki által ismert USA vs. Huawei konfliktus, ahol a nyugati ország erőnek erejével eltávolította a piacáról a kínai nagyvállalatot.

Csatlakozott hozzá még számos ország, és az Európai Bizottság is arra kérte a tagállamokat, hogy legyenek kritikusak az ázsiai óriással szemben, amikor 5G-t fejlesztenek. Kanada viszont nem szeretné sem Kínát, sem az Egyesült Államokat preferálni, emiatt könnyedén megtörténhet, hogy az ország távközlési szolgáltatói isszák meg a hezitálás levét.

A kanadai Vancouver, kép: David Mark, Pixabay

Mégpedig azért, mert formailag mégis az történik, hogy a Bell Canada és a Telus Corp kénytelen a svéd Ericssonnal és a finn Nokiával együttműködni, ami viszont drágább megoldás, mint a Huawei. Pontosan emiatt várnák el a szövetségi kormánytól, hogy kapjanak kompenzációt, de ez simán elmarad, ha a politika nem foglal állást. Érdekessége a dolognak, hogy a Telus pénzügyi igazgatója néhány hónappal ezelőtt úgy nyilatkozott, a Huawei lenne a választottjuk.

Médiaértesülések szerint a kínai gigacég embargója 758 millió dolláros költséget jelentene Kanada számára amiatt, hogy a meglévő hálózatokból is el kell távolítani a Huawei eszközeit. Látszik tehát, hogy már csak ez megnöveli az 5G telepítések költségeit, és valahol érthető, ha egy állami döntés anyagi terheit nem a szolgáltatók kívánják viselni. Tekintve, hogy egyértelműen politikai nyomás váltja ki egy ilyen döntés megszületését, ennek az oldalnak kellene állnia a többletköltségeket is. Ezt látta be Donald Trump is, amikor kézjegyével ellátta azt a törvényjavaslatot, ami egymilliárd dollár támogatást határoz meg az amerikai távközlési cégek javára.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSGlobal Times