Kép: Euronews

A francia miniszterelnök, Emmanuel Macron szerint akik ellenzik az 5G-t, inkább a petróleumlámpával világítanának még mindig. 

“Franciaország továbbra is halad az 5G távközlési hálózatok tervezett kiépítésével annak ellenére, hogy az ellenérdekeltek jobban kedvelnék az “amish modellt” és “visszatérnének az olajlámpához” – mondta hétfőn Emmanuel Macron elnök. Arról is beszélt, hogy minden fals elképzelést pihenni küldenek, és Franciaország az innováció országa. Az Elysée-palotában tartott francia technológiai startupok összejövetelén az is elhangzott, hogy szerinte a jelenlegi ökológiai problémákat nem azzal kell megoldani, hogy visszatérünk a petróleumlámpához. Az 5G hálózatok exponenciális ugrást ígérnek a vezeték nélküli adatok mennyiségében és sebességében, lehetővé téve az önvezető járművek, a virtuális valóság, az egészség fejlődését és még sok más terület fejlődését.

Kép: Politico

Ugyanakkor a technológiát többen górcső alá vették, és a képviselők további vizsgálatokat kértek az egészségre és a környezetre gyakorolt hatásokról. A hétfői összejövetelen Macron arról is beszélt, hogy Európa elvesztette a felhőalapú számítástechnika globális harcát, de ennek ellenére menni kell tovább. Véleménye szerint kontinensünk ökoszisztémája fenntartható kell, hogy legyen, ez pedig szuverenitást követel. Európának nem szabad “Európán kívüli hatalomra” támaszkodnia, bár az nem egyértelmű, hogy most a Huawei-re, vagy a felhőalapú szolgáltatások 60 százalékát uraló Amazonra, Microsoftra, és Google-re gondolt-e. Macron ezen megszólalása azt követően hangzott el, hogy bejelentették a Deutsche Telekommal és a francia OVHcloud felhőalapú szolgáltatást nyújtó céggel.