Kép: Suffix - Pixabay

Érdekes, hogy a hatalmas létszámú országban milyen fejtegetések látnak napvilágot, és India polgárai miért nem fognak még 5G-t használni egy darabig. 

Furcsa, és egyben nagyon sajnálatos tény, hogy az 5G kapcsán sokaknak hamarabb jut eszébe az a buta összeesküvés elmélet, miszerint a COVID-19 az új technológiának köszönhető. De nem csoda ez olyan körülmények között, mikor az emberek petíciót indítanak azért, mert szerintük a szabadságjogokat sérti a maszkviselés.

De most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy tekintsünk messzire, egészen odáig, ahol India van, és nézzük, egy más kultúrájú és fejlettségű országban hogyan viszonyulnak az 5G kérdéséhez. Szerintük a rövid válasz: nem. Ugyanakkor a Newslaundry felületén megjelent írás szerint érdemes egy kicsit távolabb lépni, és úgy vizsgálni a dolgokat. Igaz, a következtetés akkor is ez, lesz, de fontos megvizsgálni az okokat.

Kép: Devanath – Pixabay

Az 5G technológia még nagyon gyerekcipőben jár, de máris látható, micsoda sebességre képes. Főleg akkor, ha a 24 GHz feletti tartományt használjuk, de már a 6 GHz alatti spektrumban is érezhető a növekedés. Ám az indiai átlagpolgárnak azért nincs szüksége még semmire, ami 5G-vel kapcsolatos, ugyanis még azt sem lehet tudni, arrafelé mikor lesznek azok az árverések, amik nálunk például már tavasszal lezajlottak.

Habár idén kellett volna az indiai aukcióknak elkezdődni, ezeket a kormány későbbre halasztotta. Ugyanakkor van egy másik probléma is, miszerint India egyszerűen túlárazza a spektrumokat, amit 2013-ban már a Vodafone Group vezérigazgatója is szóvá tett. Akkor úgy fogalmazott, hogy India nem méri fel jól az értékeket, és mivel az országban alacsonyak a fizetések, így a cég sem engedheti meg magának, hogy magas árat fizessen.

Kép: Igor Ovsjannjkov – Pixabay

Nem segít az sem, hogy az ország kormánya nem tervezi a milliméter hullámú spektrum aukcióját, márpedig ez kínálná az igazán komoly sebességet. Ez lenne az a szolgáltatás, amiért a távközlési cégek több pénzt tudnának húzni a felhasználóktól, de ha nincs ilyen, akkor a bevétel is nulla. További gond az indiai vonatkozásban, hogy hatalmas beruházási költséggel jár a megfelelő infrastruktúra kiépítése, hiszen elképesztő mennyiségű munkát ad már magának az alapoknak is a kiépítése.

Ez az, ami igazán nehéz helyzetbe hozza az olykor komoly adósságokat halmozó indiai távközlési cégeket, hiszen nem elég, hogy horror összeget fizetnek a spektrumokért, még az installációt is győzniük kell anyagilag. Azt már csak margószélen említjük, hogy India sem hajlik a Huawei és a ZTE technológiái felé, márpedig azok olcsóbbak, mint amit az európai Ericsson és Nokia kínál. Nos, az előbb részletezett okok azok, amik miatt az ország lakóinak az égvilágon semmi értelem még egy darabig 5G-ben gondolkodni.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!