Kép: USA-Reiseblogger, Pixabay

Kontinensünk távközlési szolgáltatói már zöld lámpát kaptak, miután az Európai bizottság útjára engedte az 5G fejlesztéseket.

Az Európai Bizottság már felbukkant a híreink között korábban, amikor arról írtunk, hogy a tagállamoktól óvatosságot kér a Huawei eszközeivel kapcsolatban. Ezúttal pozitív üzenet érkezett tőle, amit Margrethe Vestager, a Digitális Kor alelnöke fogalmazott meg. Szerinte az 5G infrastruktúra folyamatos kiépítése hozzájárulhat a koronavírus okozta hatások enyhítéséhez, és a tagországok gazdaságainak lendületbe hozásához. Vestager úgy fogalmazott, hogy a szélessáv és az 5G kapcsolat megalapozza a gazdaság digitálisra állítását úgy, hogy közben zöld marad függetlenül attól, hogy közlekedésről, energiaiparról, egészségügyről, oktatásról, gyártásról, vagy mezőgazdaságról beszélünk.

A jelenlegi válság véleménye szerint rávilágított arra, hogy milyen fontos a nagy sebességű kapcsolat a vállalkozások, közszolgáltatások, és az állampolgárok számára. Fel kell gyorsítani az 5G kiépítésének ütemét, és ennek érdekében minden szereplőnek együttműködést kell tanúsítania, késedelem nélkül. Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos szintén hasonlóan gondolkozik, mikor azt mondja, a digitális infrastruktúra kulcsfontosságú a járvány idején.

világ leggyorsabb

Megfogalmazása szerint azokban időkben, amikor a szélessávú internethez való hozzáférés alapvető árucikket jelent az európaiak számára, és geostratégiai tétet a vállalatok számára, a tagállamokkal együtt lehetővé kell tenni és fel kell gyorsítanik a biztonságos szálas és 5G hálózatok kiépítését. A nagyobb összekapcsolhatóság nemcsak a munkahelyteremtéshez, a fenntartható növekedés fellendítéséhez és az európai gazdaság modernizálásához járul hozzá, hanem Európának is segít ellenállóképességének kiépítésében és technológiai autonómiájának megvalósításában.

Az Európai Bizottság annak érdekében, hogy minden tagország képben legyen az 5G fejlesztések legfontosabb lépéseivel, közzétette az úgynevezett legjobb gyakorlat nevű ajánlását. Ami valójában azt jelenti, hogy a tagoknak folyamatosan be kell majd számolniuk arról, hogy éppen hol tartanak a fejlesztésekben.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!