Kép: charlemagne - Pixabay

Budapest hiába javított hat helyet a tavalyihoz képest, továbbra is a fejletlen városok közé tartozik, köszönhetően a véleményes egészségügyi szolgáltatásnak és korrupciónak. 

Nemrég közzétettünk egy Top 10 listát a világ okosvárosairól, amiben hat európai is szerepelt, és nem meglepő, hogy szeretett fővárosunk nem fért bele. Az viszont már többet mond a jelenlegi hazai helyzetről, hogy eléggé hátul vagyunk a listán, amit – többek között – az egészségügy lehangoló helyzete és az egekbe szökött lakhatási árak eredményeznek. Az IMD Versenyképesség Központ, valamint a Szingapúri Műszaki Egyetem által készített lista szerint 109 város közül Budapest a 77. helyen áll, közvetlenül Bukarest előtt. Akkor sem állunk jól, ha a folyton beérni kívánt Bécshez, valamint a V4 országokhoz hasonlítjuk magunkat, mivel az osztrák főváros a 25. helyen áll, míg Prága a 44., Varsó az 55., és csupán Pozsonyhoz vagyunk közel, aki a maga 76. helyével éppen előttünk van.

Kép: Arunas Kazakevicius – Pixabay

Fontos azonban tudni, hogy településenként 120 embert kérdeztek meg, ami igen alacsony szám annak tükrében, hogy túlnyomó többségében milliós nagyvárosokról van szó. Ugyanakkor az mindent elmond a hazai állapotokról, hogy az előbb sorolt fővárosok közül Budapest volt az, ahol a megkérdezettek a leginkább elégedetlenek voltak. A legkomolyabb ellenérzéseik az egészségügyi rendszerrel és a korrupt tisztviselőkkel, politikusokkal vannak. De ferde szemmel néznek a légszennyezettségre, a közlekedési dugókra, és még arra is, hogy nincs egy olyan online platform, ahol a fővárossal kapcsolatos elképzeléseiket előterjeszthetik. Bár ez utóbbiban talán éppen most történnek majd változások. Mindenesetre Budapest jelenlegi helyezése a cseh és a lengyel fővároshoz képest szépen megmutatja, hogy van még hová fejlődni.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSDaily News Hungary